Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше оправдан вчера от Сената в процеса по опита за отстраняването му.

Той беше спасен от представителите на Републиканската партия, които застанаха зад него девет месеца преди да поиска гласовете на електората за втори мандат в Белия дом.

73-годишният бизнесмен, който впоследствие стана политик, оцеля в едва третия процес по импийчмънт в историята на САЩ, също както двамата предишни президенти, които бяха в неговото положение, информира Ройтерс.

Тръмп беше оправдан до голяма степен по партийна линия и по двете обвинения, одобрени на 18 декември от Камарата на представителите, която пък се контролира от Демократическата партия.

Гласовете за осъждането на Тръмп бяха доста по-малко от необходимите по Конституция две трети мнозинство в 100-местния Сенат, за да бъде отстранен от поста.

Сенатът гласува с 52 срещу 48 гласа за оправдаването на Тръмп по обвинението за злоупотреба с власт във връзка с искането му Украйна да разследва политическия му опонент Джо Байдън. Сенаторът от републиканската партия Мит Ромни гласува за осъждането на Тръмп, докато нито един демократ не гласува за оправдаването му.

След това Сенатът гласува с 53 на 47 за оправдаването му по обвинението, че възпрепятствал Конгреса, като е блокирал свидетели и документи, изискани от Камарата на представителите. Тук Ромни гласува заедно с републиканците за оправдаването на Тръмп, докато всички демократи гласуваха против това.

Тръмп няма сериозни предизвикателства пред себе си за получаването на номинацията на републиканската партия за нов президентски мандат. Очаква се това да стане официално през август.