Търговският дефицит на Съединените американски щати намалява през 2019 г. за първи път от шест години насам.

И износът, и вносът бележат спад на фона на търговския диспут с Китай и предоговарянето на взаимоотношенията с някои от ключовите партньори на страната, пише The Wall Street Journal.

Американският експорт отчита понижение за първи път от 2016 г. насам. През 2019 г. той се понижава с 0.1 на сто. Но свиването на вноса е още по-силно – с 0.4% на годишна база.

В резултат на това търговският дефицит на най-голямата световна икономика се свива с 1.7%, до ниво от 616.8 млрд. долара.

В същото време Китай губи статута си на водещ търговски партньор на САЩ, изпадайки до третото място - след Мексико и Канада.

Търговският оборот между САЩ и Китай бележи най-силен спад, докато търговията на Съединените щати с Виетнам регистрира най-силни темпове на растеж през изминалата година.

Дефицитът на САЩ с Китай се поинжава със 17.6%, до най-ниското си ниво от 2014 г. насам.

Промяната на търговската картина се отразява на американската икономика, но засега негативните ефекти не са кой знае колко силни. Брутният вътрешен продукт на страната бележи ръст от 2.3% през 2019 г.

Темповете са по-ниски от тези през 2018 г. (2.9%), но са в унисон с очакванията на анализаторите и икономистите и се равняват на средните за целия период на икономическа експанзия, започнал през 2009 г.

През януари тази година Вашингтон и Пекин подписаха споразумение за “примирие” в търговския конфликт, който продължава вече близо две години. Все още обаче остават в сила увеличените митнически тарифи върху китайски стоки на обща стойност 370 млрд. долара.

В следващите месеци епидемията от коронавируса може да влоши допълнително показателите на глобалната търговия.

Съединените щати поддържат търговски дефицити от десетилетия, независимо дали икономиката на страната се намира в период на експанция или в рецесия. Това се дължи на факта, че американците купуват повече стоки, отколкото произвеждат, в сравнение с гражданите на останалите държави по света.

За да може да поддържа търговски излишък, американската икономика трябва да изнася повече и да внася по-малко продукти и услуги. Президентът Доналд Тръмп обаче постави като свой приоритет предоговарянето на търговските условия с ключовите партньори на страната, като Китай, Канада, Мексико и Европейския съюз.

Според него условията, при които тези страни са търгували досега със САЩ, са “нечестни”.

На свиването на американския износ през 2019 г. влияние оказват и някои еднократни фактори, като проблемите с доставките на самолета Boeing 737 MAX. Износът на пътнически самолети бележи спад от 22.2 на сто.

Статистиката обаче показва, че нетният износ е допринесъл за ръста на американската икономика през последното тримесечие на 2019 г. с 1.48 процентни пункта.