Бърни Мадоф, който влезе в историята като създател на най-голямата финансова пирамида, твърди, че умира в затвора от неизлечимо заболяване на бъбреците.

Тази седмица той изпрати молба до съда да бъде освободен от състрадание, за да може да изживее последните си дни с приятел.

Според адвокат на Мадоф на измамника му остават “по-малко от 18 месеца живот,” а той страда и от “множество други сериозни заболявания”, в това число сърдечносъдово заболяване и хипертония, пише CNBC.

81-годишният Мадоф излежава 150-годишна присъда в затвор в Северна Каролина за това, че създава и ръководи най-голямата Понци схема в историята чрез неговата компания Bernard L. Madoff Investment Securities в Ню Йорк.

Той се призна за виновен през 2009 г. за това, че е откраднал милиарди долари от хиляди инвеститори в рамките на няколко десетилетия.

“Аз съм неизлечимо болен,” казва Мадоф пред The Washington Post в статия от вчера.

“Няма лек за моята болест. Вече излежах 11 години от присъдата си и ако трябва да съм честен, страдах доста,” казва Мадоф.

Една от жертвите на Мадоф - Грег Фелсънь обаче не изпитва никакво съчувствие към измамника, който стопява спестяванията му.

“Той е неизлечимо болен? Аз пък съм завинаги разорен,” казва Фелсън пред Washington Post. “Той съсипа живота на много хора и ги промени завинаги. Не заслужава никакво снизхождение.”

Мадоф е отказал да премине на диализа и в момента е прикован към инвалидна количка, според неговия адвокат Брандън Сампъл.

Ако съдът реши да го освободи, Мадоф, който се отказа от всичките си финансови активи, когато се призна за виновен, „ще се издържа финансово от социални осигуровки и програмата за здравно осигуряване Medicare,” според Сампъл.

“Ако бъде освободен, той ще живее при свой приятел,” се казва още в документите, където обаче не се споменава името на човека, който е готов да приеме Мадоф в дома си.

Адвокатът на съпругата на Мадоф е отказал да коментира неговата молба.

Двамата синове на Мадоф - Марк и Андрю, починаха, докато той беше в затвора.

Марк се самоуби през декември 2010 г., на втората годишнина от ареста на баща си.

Андрю пък умря през 2014 г. след боледуване от рак.