Някои от най-известните милиардери са обявявали фалит в някакъв етап от живота си, било то персонален или корпоративен. Други милиардери пък са казвали, че са напълно разорени.

Множество фактори допринасят за това богатите да губят парите си — икономическите сривове, лошите инвестиции и финансовите пирамиди са само част от тях. Някои от тези милиардери след това успяват да се възстановят и отново да забогатеят. Други обаче имат различна съдба.

Вижте 10 известни милиардери, които бяха разорени или обявиха фалит, както и историите за това как стигат дотам.

Патриша Клуге инвестира голяма част от парите, които получава при развода си в собствена винарна и лозя. Когато имотният пазар се срива обаче тя губи всичко и дори се налага да продаде част от бижутата си и предмети на изкуството на търг.

Снимка: Twitter

Клуге е олицетворение на живота на висшето общество преди да изгуби всичко по време на кризата на имотния пазар от 2008 г. Тя се запознава с втория си съпруг Джон Клуге при посещение на Ню Йорк. Клуге, чието състояние възлиза на 5 млрд. долара се жени за Патриша през 1981 г.

Девет години по-късно те се развеждат, а Патриша Клуге получава сериозна сума в размер на 1 млн. долара на година плюс огромното им имение във Вирджиния. Точно то обаче е в основата на падението на Патриша Клуге и на загубата на нейното богатство.

След поредица от лоши инвестиции и наливането на средства в нейната винарна точно преди срива на имотния пазар Клуге губи всичко. През 2011 г. винарната е купена на безценица от Доналд Тръмп.

Клуге организира търг, на които предлага своите бижута и други вещи, за да се опита да се спаси от фалита. Планът обаче не успява и тя подава заявление за фалит през юни 2011 г.

Индийският бизнесмен Виджей Маля изгуби по-голяма част от състоянието си след като изпадна в просрочие по дълга си към банки и избяга във Великобритания. В момента тече процес по екстрадирането му обратно в Индия, където ще бъде съден за измама и пране на пари.Снимка: Twitter

Бившият милиардер Виджей Маля бе алкохолен бос, известен с това, че обича да купонясва. Той също така бе собственик на фалиралата вече индийска авиокомпания Kingfisher Airlines. През 2012 г. обаче стана ясно, че Маля е натрупал много задължения към банки в опитите си да спаси своята авиокомпания.

Когато бизнесменът изпадна в просрочие по задълженията си, банките започнаха да си търсят парите. Използвайки дипломатическия си паспорт той успя да избяга във Великобритания. Маля все още е на Острова, но индийските банки и правителство се опитват да го върнат в страната, за да бъде съден.

Според Business Standard, срещу него ще бъде повдигнато обвинение за измама и пране на пари на стойност 1.3 млрд. долара. Състоянието на Маля намаля значително след като част от активите му бяха използвани за погасяване на задълженията.

Пет богати фамилии, които изгубиха всичкоЧовек трудно може да си помисли, че една фамилия, чието състояние се оценява на десетки и дори стотици милиони долари, би могла да прахоса всичко

Шон Куин преди време бе най-богатият човек в Ирландия, докато не изгуби всичко. Заради лоши инвестиции в ирландска банка, се налага Куин да се откаже от по-голяма част от състоянието си в размер на 2.8 млрд. долара. През ноември 2011 г., когато подава заявление за фалит, Куин посочва, че разполага с активи под 50 000 паунда.


Шон Куин постига сериозни успехи с инвестициите си в производството на пластмаса, стъкло и в хотели. Той също така притежаваше 25% дял в Anglo Irish Bank, която трябваше да бъде спасена от данъкоплатците при кризата от 2008 г. Държавата пое контрола над банката, с което започнаха съдебните проблеми между семейството на Куин и трезора.

Считания някога за най-богат човек в Ирландия Куин изгуби по-голяма част от състоянието си в размер на 2.8 млрд. долара. Irish Bank Resolution Corp., която пое контрола над Anglo Irish Bank, дори твърдеше, че Куин дължи на банката над 2 млрд. евро.

Малко след това той бе обвинен в това, че се опитва да укрие активи в опит да избегне плащането на задълженията си. През ноември 2011 г. той подава заявление за фалит, в което посочва, че разполага с активи за под 50 000 паунда.

Джослин Уайлденстийн, наричана "Жената котка" от много нюйорски таблоиди заради начина по който изглежда след множеството пластични операции, харчела по 1 млн. долара на месец, за да поддържа луксозния си начин на живот, а месечната й сметка за телефон била 5 000 долара. През 2018 г. тя обяви пълен фалит, заявявайки, че в сметката си има 0 долара.

Снимка: Twitter

След като преди време разполагаше с милиарди, Джослин Уайлденстийн в момента разполага с много по-малко, според Money. През май 2018 г. бившата съпруга на покойния милиардер Алек Уайлденстийн подаде заявление за съдебна защита от кредитори. В документите тя посочва, че месечните й доходи са 0 долара и че преживява от социални помощи и от помощи на близки и приятели.

По-голяма част от финансовите й проблеми, според нея, са вследствие на несправедливия начин, по който е бил уреден развода й. Въпреки че успява да похарчи по-голяма част от 2.5-те млрд. долара, които получава при развода, тя твърди са й били обещани много повече пари. Сега Уайлденстийн си търси адвокат, който да направи така, че да получи всичко, което й се полага до живот.

Бърнард Мадоф е организатор на най-голямата Понци схема в историята на САЩ. Загубите на неговите инвеститори достигат около 65 млрд. долара, а пирамидата остава незабелязана в продължение на десетилетия. През 2008 г. срещу Мадоф са повдигнати 11 обвинения в измама, пране на пари, лъжесвидетелстване и кражба. Той получава максималната присъда от 150 години затвор.Снимка: YouTube

Бърни Мадоф, ветеран от финансовата индустрия, остава под радара в продължение на десетилетия преди падението му през декември 2008 г. Преди скандала състоянието на семейство Мадоф се оценява на между 823 и 826 млн. долара. Сега той е разорен и излежава доживотна присъда.

Как обаче му се разминава толкова дълго време? Мадоф изглеждал като човек на когото може да се вярва. Той основава своята компания Bernard L. Madoff Investment Securities LLC през 1960 г. и е бил председател на борсата Nasdaq.

Гигантската му Понци схема започва да се пропуква, когато инвеститорите настояват за изплащането на доходност в размер на 7 млрд. долара. По онова време Мадоф разполагал само с 200 – 300 млн. долара, според Business Insider. Той успява да измами инвеститорите си с цели 65 млрд. долара, според CNN Business.

Преди да отиде в затвора той предава по-голяма част от активите си в сделка с разследващите власти. В замяна, неговата съпруга Рут Мадоф получава 2.5 млн. долара. След това тя се мести в Олд Гринуич, Кънектикът.

Преди време Елизабет Холмс бе изгряваща звезда на Силициевата долина с лично състояние оценявано на 5 млрд. долара. Нейната компания за кръвни тестове Theranos се оценяваше на 9 млрд. долара. След това обаче се разбра, че кръвните тестове са много неточни. Холмс бе обвинена в измама през юни 2018 г., а състоянието й в момента е 0 долара.

Снимка: Twitter

Някога Холмс бе изгряваща звезда в Силициевата долина. Theranos пък привлече вниманието в началото на века като интересна възможност за инвестиции. Компанията обещаваше да направи революция в кръвните тестове. До края на 2004 г. компанията бе набрала 6 млн. долара.

С увеличаване на популярността й се появиха и спекулациите за начина, по който действа компанията. Впоследствие се оказа, че тя е фалшифицирала кръвните тестове и че апаратурата й всъщност все още се разработва.

До ноември 2015 г. Theranos вече бе изгубила двете си най-големи партньорства – със Safeway и Walgreens. След множество дела, уволнения и повдигането на обвинения в измама Theranos спря дейността си през септември 2018 г. Делото срещу Холмс пък се очаква да започне през август 2020 г. От Forbes пък обявиха, че състоянието на Холмс възлиза на 0 долара.

Бьорголфур Гудмундсон някога бе вторият най-богат човек в Исландия и мажоритарен собственик в исландската банка Landsbanki. След като банката фалира през октомври 2008 г., от Forbes ревизираха състоянието на Гудмундсон от 1.2 млрд. долара на 0 долара, след като милиардерът обяви фалит.

Гудмундсон натрупва състояние от производството на бира. Той също така бе собственик на английския футболен клуб Уест Хям преди време.

През 2009 г. обаче Гудмундсон, който някога бе вторият най-богат човек в Исландия, подаде заявление за фалит със задължения в размер на 759 млн. долара.

По онова време това е най-големият фалит в историята на Исландия.

Падението на Гудмундсон до голяма степен се дължеше на срива на исландската икономика по време на рецесията. Той и синът му Тор Бьорголфсон, бяха основни акционери в исландската банка Landsbanki, която фалира през октомври 2008 г.

През декември същата година Forbes понижи оценката си за състоянието на Гудмундсон от 1.2 млрд. долара до 0 долара. Неговият син се върна назад в класацията на милиардерите, а след това изпадна окончателно. След това обаче той успя да върне голяма част от състоянието си.

Айке Батиста, който някога бе най-богатият бразилец с лично състояние оценявано на 30 млрд. долара, изгуби по-голяма част от него, когато неговата компания OGX фалира през 2013 г. През юли 2018 г. той бе осъден на 30 години затвор за подкуп на губернатора на Рио де Жанейро.

Снимка: Twitter

Айке Батиста някога се стремеше към това да стана най-богатият човек в света. Тези мечти обаче се изпариха с фалита на някога процъфтяващата петролна компания OGX през 2013 г.

След като властите започнаха разследване те повдигнаха на Батиста обвинение в пране на пари и корупция през януари 2017 г. През юли 2018 г. той бе осъден на 30 години затвор за това, че е подкупил бившия губернатор на Рио де Жанейро Серджо Кабрал.

Алън Станфорд излежава 110-годишна присъда за организирането на втората най-голяма Понци схема в историята на САЩ. Финансовата пирамида води до загуби на инвеститорите в размер на 7 млрд. долара, а много от жертвите на Станфорд все още не са получили нищо.

Престъпленията на Станфорд започват след като негов фитнес клуб в Тексас фалира; той решава да се насочи към офшорното банкиране и започва да създава своята схема. Според CNBC, много от жертвите на Станфорд са пенсионери, на които били обещавани "сигурни инвестиции".

След като щатската Комисия по ценни книжа и борси претърсва централата на Stanford Financial Group в Хюстън през февруари 2009 г. властите повдигат на Станфорд и неговите сътрудници обвинения в измама.

Той е осъден по 13 обвинения през 2012 г. и излежава 110-годишна присъда в затвор във Флорида. Последствията от неговите престъпления обаче все още са налице, тъй като жертвите му продължават да страдат от загубата на милиони долари. От Forbes оценяват състоянието му на 0 долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп никога не е обявявал персонален фалит, но шест от неговите компании са подавали заявления за съдебна защита от кредитори.Снимка: Pixabay

Казиното на Тръмп Taj Mahal в Атлантик сити обявява фалит през 1991 г. Две други казина на Тръмп също са обявявали фалит, както и хотел Plaza в Ню Йорк.

От PolitiFact откриват и два други, неизвестни допреди това, фалита на компании на Тръмп — единият е на Trump Hotels and Casinos Resorts през 2004 г., която натрупва 1.8 млрд. долара задължения, а другият на Trump Entertainment Resorts през 2009 г.

Тръмп обаче не изглежда притеснен от неговата дълга история с фалитите. По време на дебат през 2016 г. преди изборите за президент на САЩ той е запитан защо смята, че хората могат да му се доверят да управлява страната, след като компаниите му са фалирали толкова много пъти.

Тръмп отговаря, че просто е използвал законите на страната, за да свърши страхотна работа за своите компании за себе си, за служителите си, за семейството си и т.н.