Това е страна, известна с древните си крепости, невероятни градове и красиви сини води.

Но Хърватия е много повече от зашеметяваща природа и древна история.

С километъри планински вериги, невероятен морски живот и осем национални парка за опознаване, този адриатически рай е страна на чудесата за търсещите тръпката, като им предлага безброй преживявания, които карат кръвта да се вълнува.

Ето десет причини, поради които авантюристичните типове обожават Хърватия, подбрани от Daily Mail:

Падъл бординг

Има много вълнуващи начини да проучите великолепната брегова линия на Хърватия, един от които е падъл бордингът. Страхотно упражнение, но в същото време и носещо релакс - тази дейност е идеална за спокойни дни в морето, изследване на морски пещери, усамотени плажове и др.

С хиляда острови, от които да избирате, никога няма да ви липсват места, които да изучавате. Има няколко обаче, които определено не трябва да пропускате. Река Четина в южната част на Хърватия, която се вие ​​през причудливи селища, е едно от тях.

Морски каяк

Ако искате да се ободрите, скачайте на каяка и се отправете към морето, за да изследвате островите отвъд континента.

Остров Раб е едно от най-популярните места за каране на каяк в Хърватия. Той е дом на една от последните оцелели дъбови гори в Средиземноморието, както и на пясъчни плажове, като популярния Парадайс.

Лесно бихте могли да посветите ден или два да го обиколите по морето, да обядвате в тихите му заливи или да се радвате на слънчевите лъчи на красивите му плажове.

Остров Раб

Държавите с най-много острови в светаКой от тях да изберете?


Гмуркане

Една от основните забележителности на Хърватия е близостта й до красивото Адриатическо море - дом на цяла плеяда завладяващи морски създания. Потопете се под вълните, където можете да срещнете всичко - от октоподи и морски таралежи до любознателни тюлени, делфини и костенурки.

Един от най-добрите райони за среща с тези животни е Томислав - място за гмуркане край бреговете на остров Локрум близо до Дубровник. Тук ще откриете останките на легендарен кораб, който днес е дом на хиляди различни видове морски животни и служи като ловно поле за по-големите риби.

Парапланеризъм

На север от Адриатическо море е идиличният залив Кварнер, където покрай водата са наредени красиви градски къщи, а местните рибари идват и си отиват на своите малки лодки. Но ако погледнете над хълмовете, вероятно ще видите парапланеристи, наслаждаващи се на това невероятно красиво място от облаците.

Независимо дали сте професионалист или любител на парапланеризма, опитайте този изпълнен с адреналин спорт. След като се извисите в небето над залива, бавно ще се понесете надолу през живописната долина Трибал, в която има много вили, идеални за семейства и големи групи, изпълнени с басейни и пространство за слънчеви бани.

Ветроходство

Едно от най-привлекателните дейности на открито в Хърватия е плаването. Можете или да наемете собствена яхта за средиземноморско приключение, или да се качите на борда на някоя лодка и да се оставите в ръцете на морските вълци.

Това, което е почти гарантирано в Хърватия, особено през лятото, е, спокойното море. Големите градски центрове, като Сплит и Дубровник, са чудесни места за избор на лодка, тъй като ви поставят в началото на някои от най-добрите маршрути за плаване.

От убежището за любителите на храната и виното град Комиза, през остров Вис, до достойните за Instagram бели камъчени плажове на остров Брач, ще срещнете естествена красота и култура, където и да хвърлите котва.

Остров Брач

Колоездене

Върнете се на сушата и се отправете на разходка с колело из хърватската провинция, където ще се насладите на спиращи дъха природни пейзажи. По бреговете на Плитвичките езера, до водите на водопад Крчич или край чисто белите пясъци на плажа Любенице на остров Крес, няма да ви липсват места за разглеждане.

В Хърватия има повече от 30 официални колоездачни маршрута, много съоръжения под наем и възможност да качите велосипедите на фериботи, яхти и влакове.

10 от най-добрите семейни ваканции за 2020 г.Изправени сме пред невероятно много възможности, когато става въпрос за избор на дестинация за семейната почивка през следващата година


Къмпингуване

Със своите над 300 къмпинга, някои разположени на брега на сантиметри от плажа, а други в свежи зелени гори, Хърватия е чудесна дестинация за всеки, който иска да се свърже с природата.

Много от къмпинг курортите предлагат всички удобства. Ако обаче търсите нещо малко по-селско, има доста опции в континенталната част и на всички острови. Единственото правило при къмпингуването в Хърватия е използването на официалните къмпинги - всеки, който не го прави, рискува тежка глоба.



Скално катерене

Поставете уменията си на изпитание, като се насочите към дивата природа на Хърватия и някои от най-добрите места за катерене в Европа. Една от най-красивите дестинации за това без съмнение е Национален парк Пакленица, в който има над 600 различни маршрута за катерене.

Винаги е добра идея да се присъедините към професионална група - не само от гледна точка на безопасността, но и за да можете да извлечете максимума от преживяването.

Туристически обиколки

За да направите истински празник посещението си в Хърватия, съберете група приятели и поемете по Via Dinarica Trail - туристическа пътека, която се вие през невероятния пейзаж на Западните Балкани.

Минавайки през Динарските Алпи и други източноевропейски страни, като Черна гора и Косово, този маршрут ще ви покаже скритата страна на Хърватия, далеч от туристическите места.

Рафтинг

Със стотиците си големи и малки водопади, Хърватия е една от най-добрите дестинации за рафтинг. Всъщност, река Мрежница може да се похвали с над 93 водопада и бързеи, което я прави задължителна за всеки, отдал се на този екстремен спорт.