Южнокорейският филм „Паразит“ получи Оскар за най-добър филм, с което се превърна в първата чуждоезикова продукция, която печели голямата награда.

Рене Зелуегър грабна наградата за главна женска роля за изпълнението си в „Джуди“.

Хоакин Финикс пък спечели в категорията за главна мъжка роля за „Жокера“.

Брад Пит и Лора Дърн взеха наградите за поддържаща роля за играта си в „Имало едно време в Холивуд“ и „Брачна история“, респективно.

„Паразит“ спечели общо четири награди, докато режисираният от Сам Мендес „1917“ взе три статуетки.

Филмът за Първата световна война беше фаворит за спечелване на наградата за най-добър филм, но всичките му награди бяха в техническите категории.

Режисьорът на „Паразит“ Пон Джун-хо получи и наградата в категорията за режисура, както и в тази за най-добър оригинален сценарий.

Филмът представя живота на две семейства от различни класи, живеещи в Сеул. Едното живее в бедност, докато другото обитава огромна къща.

Филмът успя да постигне това, което нито един друг филм със субтитри не е постигал в 92-годишната история на Оскарите и спечели в най-важната категория.

Ето и кои са най-големите понедители от завършилата преди няколко часа церемония:

Паразит - 4

1917 - 3

Пълно ускорения - 2

Жокера - 2

Имало едно време в Холивуд – 2

Наградата за най-добър адаптиран сценарий отиде при „Джоджо Заека“, докато тази за анимиран филм, очаквано, беше присъдена на „Играта на играчките 4“.

„Американска фабрика“ грабна наградата за най-добър пълнометражен документален филм. Филмът е дело на продуцентската компания на Барак и Мишел Обама.

В категорията за оригинална песен победител е "(I'm Gonna) Love Me Again" от "Рокетмен", в изпълнение на Елтън Джон.

Оскарът за най-добра филмова музика бе присъден на исландската композиторка Хилдур Гурнадотир за нейната работа по саундтрака към "Жокера".

Призовете в категориите за най-добър монтаж и звуков монтаж отидоха при "Пълно ускорение".

За най-добри вузиални ефекти бе отличен „1917“.

Всички основни кандидати за Оскар спечелиха поне по една статуетка, с изключение на режисирания от Мартин Скорсезе „Ирландецът“, който имаше 10 номинации, но не получи нито една награда.