Когато рожденият ден на детето наближи, някои родители се вълнуват и се подготвят предварително да отбележат случая.

Но има и такива, които предпочитат да си спестят всички разходи, свързани с организирането на парти, като решават изобщо да не правят празненство.

Според психолозите обаче е важно детският рожден ден да бъде отбелязан, посочва Bright Side. Вижте защо:

Да има или да няма парти

С течение на годините детските празненства се промениха. От малки партита те се превърнаха в огромни тематични купони с над 50 гости, скъпи декорации и шикозно меню.

Въпреки това, д-р Жаклин Уули се застъпва за значението на честването на рождените дни по смислен начин. Тя провежда проучване между 99 деца на възраст между 3 и 5 години.

На всички им е представен един и същи сценарий: три деца са на път да навършат три години. Първото има парти за рождения си ден, второто не, а празникът на третото дете е от две части.

Децата са помолени да посочат на колко години ще бъде всяко дете. Резултатите показват, че много от тях смятат, че този, който не е имал купон, пак ще е на 2 години, а онзи, чийто празник е бил от две части, ще бъде на 4 години.

Повече от просто математика

Тестовете на д-р Уули разкриват, че за децата в предучилищна възраст празникът за рождения ден ознаменува промяната в годините, която няма очевидно физическо изражение, затова децата смятат, че купонът показва израстването им.

Предимствата на празнуването на рождените дни, според психологията на развитието

Повишава самочувствието си

Когато детето е в центъра на празник, то се чувства обичано и значимо. Рожденият му ден е важен за родителите му.

Укрепва семейните връзки

Да имаш семейни традиции е важно. Без значение какъв е размерът на тържеството, това, което е от значение, е чувството да сме заедно, за да отпразнуваме нещо специално.

Установява социални отношения

Празникът за рождения ден с приятели и роднини помага на детето да се социализира по-добре чрез положителни чувства.

Създава положителни спомени

Проучване на предучилищните спомени на деца показва, че повечето запаметени моменти от детството не са всъщност спомени. Това е по-скоро "памет", създадена от много данни, събирани от различни източници по несъзнателен начин, като усещания, миризми и музика. А едно тържество е идеално за това.

Създава възприятие за време

Децата не са наясно със своя растеж, ето защо рождените дни са чудесен начин да открият процеса на израстване.

Как децата по света празнуват рождените си дни?Рождени дни. Или обичате да ги празнувате, или предпочитате да ги забравите. Те обаче се случват - независимо от това, което правим

Няма нужда тържеството да е показно

Децата са по-мотивирани и развълнувани от празненства, в които са взети нод внимание емоционалните им нужди и на които се чувстват обичани. Така че духането на свещ и хапването на торта у дома може да бъде само по себе си празник.

Важна е не голямата торта, нито скъпият подарък, а топлината на средата, в която детето се чувства обичано, в безопасност и уважавано.