В днешно време от всички страни валят финансови съвети, така че може би е трудно човек да различи добрите от лошите.

За да разсеят част от тези неясноти, от CNBC са помолили девет собственици на компании и финансови експерти да споделят кои са най-големите митове за парите, които могат да попречат на финансовите успехи:

1. За да печелиш пари, трябва да се притесняваш за парите

“Колкото повече време прекарвам в мислене за пари, толкова по-малко време имам, за да мисля за следващата страхотна идея, която може да носи пари. Прекомерното мислене винаги ограничава креативността.

Вместо това аз просто се доверявам на инстинкта си. Когато нещо изглежда нередно, за това обикновено си има добра причина, дори и да не мога да кажа защо. Инстинктът ви е колекция от минали преживявания, а моят никога не ме е подвеждал!”

Бабара Коркоран, основател на The Corcoran Group, водещ на подкаста Business Unusual

2. Придържайте се към статуквото, ако искате да забогатеете

“Не се отнасяйте романтично към начина, по който печелите пари. Независимо дали сте предприемач или служител, не е задължително настоящите ви приходи да са начинът, по който ще печелите пари и в бъдеще.

Когато се изкачвате в йерархията, е лесно да изгубите креативността и желанието за промяна на статуквото, докато не бъдете заменени от някой, който все още притежава тези неща. Никога не позволявайте парите да ви накарат да се отпускате. Винаги бъдете иновативни и мислете напред.”

Гари Вайнерчук, съоновател и главен изпълнителен директор на VaynerX

3. Спестявайте и гледайте как парите ви се увеличават

“Много хора ще ви кажат да инвестирате на капиталовите пазари и да оставите сложната лихва да превърне заплатите ви в милиони. Проблемът с този съвет е, че трябва да работите 40 години.

Вместо това инвестирайте в себе си, като придобиете умение, което може да ви носи пари. Ако винаги заучавате някакво ново умение, ще изкарвате все повече пари. Това е истинската сложна лихва. Чрез спестявания не можете да забогаеете, но образовайки се, можете да постигнете това.”

Джеймс Сикссмит, основател и главен изпълнителен директор на Trade Context, съосновател на SpeedUpTrader и бивш професионален хокеист

4. Финансовият успех разчита на представянето в миналото

“Компании, като Blockbuster, Pets.com и MySpace, бяха много популярни имена, докато не фалираха. В същото време много други компании, които Уолстрийт подминава, се представят значително по-добре от пазара.

Правилните инвестиции са тези, които трябва да ви интересуват, независимо дали става въпрос за биткойн, акции или някакъв друг активи. Ако разговаряте с хора, следите новините и всъщност използвате продукти, в които инвестирате, ще разбирате по-добре накъде трябва да насочите инвестициите си, отколкото „експертите“.

Дан Шат, съосновател и главен изпълнителен директор на Cred.

Как да се справим с тревожните мисли, свързани с пари?Когато сме израснали в бедно семейство

5. Избирайте сигурността пред пазарната волатилност

“Продавач на анюитетни застраховки беше убедил мой клиент да продаде акциите си в Tesla заради пазарната волатилност, така че той се отказа от контрола и ликвидността в замяна на „сигурността.“

Когато изгуби работата си обаче, той трябваше да плати такса за ранно теглене, за да получи достъп до парите си. Сумата, която получи, беше 300 000 долара, докато акциите му на Tesla днес щяха да струват 3.2 млн. долара.

Продавачът обаче не е разкрил, че притежава акции на застрахователната компания и работи за комисиона. Винаги поставяйте под въпрос интересите на другите и това дали те съвпадат с вашите. Получава ли човекът отсреща комисиона или пък печели пари, единствено когато и вие печелите?”

Джеймс Дейли, основател и партньор в Daily Law Group

6. Спестете пари за в бъдеще възможно най-скоро

“Най-високата доходност от парите ви не е от къща или спестовна сметка, където ще си стоят и ще бъдат изядени от инфлацията. Инвестирайте в основния си актив – вас и бизнеса, който притежавате.

Това умножава възможностите, които генерират доходите ви, така че да можете да постигнете финансова независимост.”

Кори Елиф, съосновател и председател на YESA; основател на Cardone Canada

7. За да печелиш пари, трябва да имаш пари

“Не позволявайте идеята за създаване на собствен бизнес, или дори на някакво страанично занимание, да ви плаши; бариерата за влизане в бизнеса е по-ниска от когато и да било. Използвайки инструменти, като WordPress, PayPal и социалните медии, можете да създадете уебсайт, да рекламирате и да приемате плащания безплатно.

Ако знаете как да продавате и решавате проблемите на другите, всичко от което имате нужда, е малко креативност и желание да поемате рискове и да работите повече от останалите.”

Бедрос Кюлиан, основател на Fit Body Boot Camp

8. Ако имате някакви „нормални“ навици, това ще ви направи по-богати

“Аз мисля най-добре между полунощ и 3 часа сутринта, когато не получавам имейли и текстови съобщения. Открийте кога мозъкът ви работи най-добре, възползвайте се от това и не се чувствейте зле, ако това не в стандартното време между 9 часа сутринта и 5 часа следобед.

“Най-богатите хора в света не са успели, защото са оцветявали, без да излизат очертанията или са правили онова, което всички мислят, че се е „предполагало“ да правят.”

Мишел Лукезе, съосновател и главен прoдуктов директор на Manly Bands.

9. Истинското богатство означава да имате огромна банкова сметка

“Истинското богатство не означава единствено да разполагате с много пари в брой. То също така е пропорционално свързано с вашето щастие, здраве и цялостно качество на живот.

Така че не се концентрирайте само върху това какво има в банковата ви сметка. Отделяйте време, за да се грижите за разума и тялото си. Правете неща, които ви харесват. Заобикаляйте се с положителна енергия. Когатo правите всичките тези неща, парите и успехите, в крайна сметка, ще последват.”

Дейвид Хофман, съосновател и главен изпълнителен директор на GlobalTQM.