През седмицата американският милиардер Майкъл Блумбърг се яви на първия си кандидатпрезидентски дебат.

За съжаление, дискусията не премина много добре за него, въпреки че в месеците преди нея той похарчи над 330 милиона долара, за да убеди американците, че е най-подходящият кандидат за поста.

Това са много пари, но все пак са само малка част от общото му богатство, което се оценява на над 64 милиарда щатски долара.

Биографията на Блумбърг обаче не е типична за повечето милиардери, пише Business Insider.

Майкъл Блумбърг е роден на 14 февруари 1942 гц и израства в скромния дом на своите родители в предградията на Бостън. Баща му е полски имигрант и работи като счетоводител по седем дни в седмицата, а майка му изкарва заплатата си като секретарка.

През 1964 г. Блумбърг завършва университета Джон Хопкинс със специалност по машинно инженерство. По време на следването си той работи на половин работен ден като служител на паркинг.

През 1966 г. завършва и магистратура по мениджмънт в Харвард.

През същата година се мести да живее в Ню Йорк и започва работа в инвестиционната банка Salomon Brothers. Първата му позиция е в едно от мазетата на банката, известно като "Клетката", където се занимава с броене и сортиране на ценни книжа.

Блумбърг обаче не се задържа дълго на това работно място. През 1972 г. той вече е управляващ партньор в компанията и отговаря за продажбите и за търговията с акции.

През 1978 г. компанията му възлага управлението на отдела по информационни технологии. Според някои от бившите му колеги това назначение е замислено като "наказание" за Блумбърг по инициатива на част от останалите партньори в компанията.

По онова време на IT сектора се гледа като на маловажна и досадна част от работата, далеч от бляскавите сделки, носещи огромни приходи.

Оказва се обаче, че именно в това поприще Майкъл Блумбърг намира своята ниша. През 1981 г., след като Salomon Brothers е придобита от Phibro Corporation, Блумбърг е уволнен от своя пост, но получава 10 милиона долара като компенсация.

Той инвестира тези пари, както и цялото натрупано ноу-хау по време на престоя си в инвестиционната банка, основавайки компанията Innovative Market Solutions. Той обещава на брокерите и трейдърите на Уолстрийт, че ще им предостави по-подробна и по-бърза доставка на информация и се оказва, че те са готови да плащат доста пари за това.

Бившият банкер бързо разбира, че компютрите са на път да предизвикат истинска революция на капиталовите пазари.

Компактните терминали, които предоставят детайлни справки за облигационните пазари, успяват бързо да превърнат своя изобретател в милиардер. Впоследствие той успява да навлезе и на медийния пазар с Bloomberg News и Bloomberg TV.

Майкъл Блумбърг решава да се впусне в политиката през 2001 г., когато се кандидатира за кмет на Ню Йорк, подкрепен от Републиканската партия. Той печели изборите и поема поста през 2002 г. - един от най-тежките периоди в историята на Голямата ябълка, непосредствено след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Любопитното е, че преди да се кандидатира за кмет, милиардерът симпатизира на демократите. Злите езици твърдят, че се присъединява към републиканския "отбор", защото разбира, че в противен случай няма да може да спечели вота.

По време на 12-годишния си престой на кметския пост Блумбърг получава символично възнаграждение от 1 долар на година, като в същото време инвестира над 650 милиона долара от личното си богатство в каузи и иницативи, които счита за важни.

Сред приоритетите му е контролът върху разпространението на оръжия. По негово време стартира програмата за изкупуване на лични оръжия, която се превръща в голям успех. Той предлага и награда от 1000 долара за всеки, който може да даде информация за незаконно притежавани огнестрелни оръжия.

През 1986 г. Майкъл Блумбърг купува 5-етажна постройка в Източен Манхатън за сумата от 3.5 млн. долара. Тя се превръща в основния му корпоративен офис, където той често организира и вечерните си партита.

Той притежава десетки луксозни имоти по целия свят, като сред най-атрактивните се открояват имението му в ски курорта Вейл, Колорадо, както и имението му край река Темза в Лондон, което той купува за 25 млн. долара през 2015 г.

Блумбърг притежава няколко частни самолета и хеликоптер, който обича да управлява собственоръчно. Милиардерът им лиценз за пилот от 1976 г.

През 1976 г., още докато работи за Salomon Brothers, Майкъл Блумбърг се жени за Сюзан Браун, от която има две дъщери - Джорджина и Ема. Двамата съпрузи обаче се развеждат през 1993 г.

През 2000 г. той се запознава с Диана Тейлър. Тя заема ролята на неофициална "първа дама" по време на кметския му мандат, а освен това е назначена и за ръководител на банковия надзор в Ню Йорк. И двамата обаче са заявявали неколкократно, че нямат намерение да сключват официален брак.

През 2018 г. Майкъл Блумбърг официално се завръща в редиците на Демократическата партия. Близки на милиардера твърдят, че той вижда в лицето на настоящия президент Доналд Тръмп една от най-големите заплахи за бъдещето на Съединените щати.

В края на ноември миналата година бившият кмет на Ню Йорк обяви официално, че се включва в кандидатпрезидентската надпревара.

Само за първата седмица от своята кампания той похарчи над 30 млн. долара, което е рекорд в политическата история на страната. Само за телевизионна реклама Блумбърг заделя над 100 млн. долара.

Въпреки това шансовете му, според политолозите, не са особено високи. Вероятността той да е следващият кандидат на демократите за изборите през 2020 г. е около 19%, по данни от последните социологически проучвания.