Главният прокурор на американския щат Ню Мексико заведе дело срещу Google, обвинявайки компанията в незаконно събиране на лични данни от ученици, съобщава BBC.

Според прокуратурата интернет компанията е събирала информация от сайтовете, които учениците са посещавали, включително пароли, видеоматериали, електронни пощи и списъци с контакти.

Данните са събирани посредством лаптопите Chromebook и работната "облачна" платформа G Suite, които Google предоставя безплатно на някои учебни заведения.

От компанията оспорват твърденията на главния прокурор и заявяват, че са "фактологично грешни".

Главният прокурор на Ню Мексико Хектор Балдерас твърди, че от Google не са поискали съгласието на родителите на децата под 13-годишна възраст, което са изисква за да събират личните им данни, както и че компанията впоследствие ги е използвала с комерсиална цел.

По думите му това е нарушение на Закона за защита на децата в интернет.

"Безопасността на децата би трябвало да е приоритет номер едно за всяка компания, която предоставя услуги за тях, особено за тези, които работят в училищата. Събирането на данните на учениците без съгласието на родителите им не само е незаконно, но е и опасно", се казва в изявлението на прокуратурата.

В документите по делото се посочва, че услугите на Google, в които влизат Gmail, Calendar, Drive, Docs и др., се използват от над 80 милиона учители и ученици в цялата страна.

Говорителят на Google Хосе Кастанеда, от своя страна, заявава, че платформата на компанията позволява на училищата "да контролират достъпа до онлайн профилите на учениците и да изискват съгласието на родителите, когато това е необходимо".

От прокуратурата вече са се свързали с училищата на територията на щата, за да ги уверят, че за тях няма някакви непосредствени заплахи, ако продължат да използват продуктите на Google.

Миналата година Google постигна споразумение с Федералната търговска комисия, в което се задължава да изплати обезщетение в размер на 170 млн. долара заради това, че е събирала лични данни на деца в YouTube.