Virgin Galactic - космическата компания на милиардера Ричард Брансън, обяви нетна загуба от 73 млн. долара за четвъртото тримесечие.

За сравнение, година по-рано компанията отчете загуба от 46 млн. долара. Това е първият отчет, откакто Virgin Galactic се превърна в публично дружество.

Резултатите идват на фона на подготовката за първия комерсиален полет, който трябва да се случи по-късно през тази година, като се очаква самият Брансън да е на борда.

„Ще бъде момент на трансформация за компанията”, казва изпълнителният директор Джордж Уайтсайдс пред анализатори по време на представянето на финансовите резултати, предава Reuters.

По думите му през 2021 г. може да се очаква ръст в приходите и паричния поток.

Акциите на Virgin Galactic демонстрираха волатилност след представянето на финансовите резултати, отстъпвайки с 6.4%.

Книжата на космическата компания се радват на добро представяне през последните дни, като основна причина за това е инвеститорският интерес към първата космическа компания, която дръзна да се листне на борсата.

Virgin Galactic се конкурира на този пазар с други компании, подкрепени от милиардери, като Blue Origin, основана от шефа на Amazon Джеф Безос.

Целта на Безос е да предлага суборбитални космически полети за туристи, което би променила транспортната индустрия завинаги. Плановете на Blue Origin също предвиждат първия такъв полет да стане още през тази година.

Други играчи, като SpaceX на Илон Мъск и Boeing, също имат амбициозни планове за космоса, включващи Международната космическа станция, Луната, че дори и Марс.

Около 600 души от 60 страни по света вече са платили депозити, за да резервират места за първия полет на Virgin Galactic.

Общата стойност на събраните депозити възлиза на 80 млн. долара, а потенциалните приходи от полета достигат 120 млн. долара, съобщават от компанията.

Virgin Galactic представи космическите си костюмиVirgin Galactic представи космическите костюми, предназначени за туристите, които искат да полетят в космоса

90-минутният полет, който ще позволи на туристите да изпаднат в безтегловност за няколко минути, струва около 250 хил. долара.

Virgin Galactic е инвестирала 1 млрд. долара в технологията за изстрелване. Компанията се намира в преговори с Италия и ОАЕ за договарянето на космодрум, от който да се извършват полетите.

Освен всичко това, Virgin Galactic планира разработката на свръхзвуков пътнически транспорт, който може драстично да редуцира времето за полет по света.

Например, новата технология би позволила полет между Лондон и Ню Йорк да се извърши за едва един час.

Virgin Galactic, която стана публична компания през миналата година, отчита приходи от 529 хил. долара за четвъртото тримесечие. Приходите за първата половина на 2019 г. достигат 3.8 млрд. долара.