Състоянието на Тод Болдуин преминава границата от 1 млн. долара, когато той е на 25 г.

Днес, 27-годишният Болдуин генерира 615 000 долара доходи годишно (305 000 долара след приспадане на бизнес разходи) благодарение на смесица от постъпления от имоти под наем, неговата работа в сферата на застраховането и допълнителните пари, които заработва като таен клиент.

По-голяма част от доходите му идват от шестте имота, които отдават под наем със съпругата му Анджела. Те им носят 460 000 долара годишно от наеми. След приспадане на разходите, в това число плащания по ипотеки, данъци, застраховки и сметки, за тях остават около 150 000 долара от тези пари годишно.

“Въпреки че състоянието ни е седемцифрено, ние обикновено не правим типичните неща, които повечето хора си представят, че милионерите правят. Ние сме супер пестеливи,” казва Болдуин, който носи гумена венчална халка за 12 долара и дели автомобил Ford Focus от 2009 г. със съпругата си. Тъй като поддържа разходите си много ниски, той успява да спести над 80% от доходите си.

Болдуин отказва да харчи пари за няколко неща, казва той пред CNBC. Като за начало, той не плаща за развлечения, като ресторанти и кино, “но само защото знам как на мен не ми се плаща за това.”

Болдуин е “таен клиент” и срещу заплащане се храни в различни ресторанти, пазарува хранителни продукти, ходи на кино и дори посещава хотели и казина, като след това дава оценки за тяхното обслужване.

Милиардер все още звъни на кабелната, ако сметката му е високаСъстоянието на основателя на Home Depot Кен Лангоун се оценява на 3.3 млрд. долара, но той внимава как харчи парите си

“Има много компании, които искат да знаят как се справят служителите им и как пазарът реагира на техните продукти,” обяснява той. “Затова тези компании наемат тайни клиенти, които се представят за обикновени клиенти в техните заведения, купуват продукта или услугата и след това им предоставят информация.”

Той е заработил около 30 000 долара, откакто започва да работи като таен клиент още като студент. Анкетниците, които попълва след като е посетил дадено заведение, не отнемат много време и по тази причина, той трудно оправдава харченето на пари в барове и ресторанти. “Ако приятел иска да посети бар или пък друг иска да отидем на кино, обикновено изчаквам докато получа задача да бъдат таен клиент, защото ако така или иначе ще ходиш там, по-добре да получиш услугата или продукта безплатно и накрая дори да ти платят за това”, казва той.

Благодарение на работата му като таен клиент, със съпругата му харчат едва по около 25 долара на месеца за храна.

“Друго нещо, за което никога не харча пари, са ненужните такси по банкови сметки или кредити карти,” казва Болдуин. Това не означава, че не ползва кредитни карти (има 13), но никога не закъснява с вноските, за да избегне лихвите и таксите.

Болдуин, който е отгледан само от майка си и започва да работи на 12 години, изпитва тръпка от спестяването. “Всъщност е наистина забавно да можеш да си позволиш да си купиш нещо, а след това да решиш да не го правиш,” казва той.

Той премисля всичките си покупки, особено по-големите: “Със съпругата ми искаме да създадем семейство в следващите години и мислех да си купим SUV. Разгледах някакви модели, които струваха около 60 000 долара.” След като си правят някои сметки обаче, те решават да пренасочат тези пари на друго място. “Взехме тези 60 000 долара и купихме още един имот, който да даваме под наем. Сега този имот ни носи по 4 000 долара на месец.”

В крайна сметка доходът от наеми “може да покрие четири от онези SUV-та, които бях харесал,” добавя той.

Болдуин обича да харчи пари единствено, ако е нещо за съпругата му и то ако му е позволено. “Жена ми е по-пестелива и от мен! Преди няколко години й купих дизайнерска чанта за около 500 долара. След като я изненадах, тя веднага я върна, смени я с чанта за 60 долара в Macy’s, след което инвестира разликата.”

“Така че ние обикновено не пръскаме пари.”