Предизвикателство в популярната платформа за видеосподеляния TikTok доведе до сериозни наранявания на тийнейджъри във Великобритания и САЩ.

Предизвикателството, което пука черепи, представлява двама души, които ритат едновременно двата крака на трети, докато той е скочил във въздуха, вследствие на което потърпевшият пада, обикновено по гръб.

Властите в САЩ са повдигнали обвинения на двама младежи заради шегата и са предупредили родителите да възпират децата си да участват в това предизвикателство.

От TikTok обявиха, че ще премахват подобно съдържание от платформата си.

"Ние не позволяваме съдържание, което насърчава или копира опасни предизвикателства, които могат да доведат до наранявания“, обявиха от популярното приложение.

"Това е нарушение на нашите правила и ние ще продължим да премахваме този тип съдържание от платформата. Никой не иска приятелите или роднините му да пострадат, докато снимат видео или опитват някакво предизвикателство.

Това не е забавно и тъй като ние премахваме този тип съдържание, то определено няма да ви направи популярни в TikTok."

TikTok също така призовава потребителите репортват видеата, съдържащи това предизвикателство.

Майка на тийнейджърка от Великобритания, чиято дърщеря участвала в предизвикателството с нейни приятелки през февруари, написа във Facebook: "Моля ви, ако имате деца тийнейджъри, които снимат видеа за TikTok, не им позволявайте да правят това. В момента се намирам в спешното отделение, а дъщеря ми има сериозно увреждане на гръбначния стълб."

Тя беше придружила поста със снимка на дъщеря й, докато прави предизвикателството и след това с друга от болничната стая, където е с шина на врата.

В Ню Джърси, САЩ, на две деца са повдигнати обвинения след инцидент със същото предизвикателство, пише BBC.