Американската армия е забранила на военнослужещите да използват TikTok на своите служебни телефони поради съображения за сигурност, свързани с китайското приложението за споделяне на видеа.

Според говорител на американската армия, TikTok е считано за киберзаплаха и вече е забранено на служебните телефони на военнослужещите.

Те са получили нареждания през декември да деинсталират приложението от служебните си телефони, въпреки че армията не може да им забрани да го използват на личните си мобилни устройства, пише Forbes.

От военноморските сили на САЩ предприеха подобен ход през миналия месец, обявявайки, че потребителите няма да да получават достъп до вътрешната мрежа, ако на устройствата си имат свалено приложението TikTok.

Решението идва след като месеци наред от Конгреса на САЩ изразяваха опасения, че компанията майка на TikTok, базираната в Пекин ByteDance, може да бъде принудена от китайските власти да събира информация и да споделя данните за американските граждани, които ползват приложението с правителството.

От ByteDance обявиха, че съхраняват данните за всички свои американски потребители на TikTok в САЩ, с бекъп в Сингапур, което означава, че данните са извън обсега на китайските закони.

TikTok набра изключителна популярност през 2019 г. Пrиложението, което позволява на потребителите да създават и споделят редактирани видеа, е преминало границата от 1.5 милиарда сваляния през миналата година.

TikTok бе критикувана, че цензурира съдържанието свързано с чувствителни за китайското правителство въпроси. През ноември видео на тийнейджър за нарушаването на правата на уйгурите от страна на китайските власти първоначално бе свалено, но след това бе върнато. Oт TikTok определиха това като “човешка грешка на модератор.”

През декември от TikTok публикуваха резултатите от първия си доклад за прозрачността, в които показаха множеството запитвания и молби, които са получили от различни правителства и правораздавателни органи. В доклада няма данни за вмешателство от страна на китайските власти по време на първото полугодие на 2019 г., което покрива той.

Миналата година TikTok се споразумя да плати рекордна глоба в размер на 5.7 млн. долара, след като стана ясно, че приложението е събирало незаконно данни за деца под 13-годишна възраст.