Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек на света, но ако ви е трудно да си представите точно колко неприлично богат е, може да се насочите към популярното приложение TikTok.

Предприемачът и звезда в TikTok Хъмфри Янг - 32-годишен консултант в сферата на електронната търговия от Силициевата долина, наскоро създаде поразителна визуална представа за състоянието на Безос, използвайки оризови зърна.

За да изпълни своя проект, Янг приема, че едно оризово зърно представлява 100 000 долара. След това той отброява 10 оризови зърна, които представляват 1 млн. долара, след което измерва 1 млрд. долара, като отброява цели 10 000 оризови зърна на ръка.

След като първият опит на Янг в TikTok се оказва много споделян в Twitter, той решава да направи второ видео, в което да демонстрира по-конкретно състоянието на Безос, измерено в оризови зърна.

За второто видео той си купува дигитална везна, претегля купчината ориз, равняваща се на 1 млрд. долара, и се захваща да смята. След това отива до магазина, за да купи още два огромни чувалас ориз и се залавя с измерване.

"След като преброих онези 10 000 оризови зърна, знаех колко тежат," казва Янг пред Mashable. "След това умножих количеството, за да изчисля приблизително състоянието на Безос, което се равнява на около 26 кг ориз."

Янг изчислява 122 млрд. долара под формата на ориз, но след спада на борсите от последните дни състоянието на Безос към днешна дата е близо 117 млрд. долара. При всички случаи то е огромно и се равнява на огромно количество ориз.

Купчината ориз, отговаряща на състоянието на Безос, е толкова голяма, че Янг успява да вкара в нея клавиатура, за да демонстрира нагледно размерите й. Той също така изважда от нея количеството, равняващо се на новия имот, който Безос си купи наскоро и вероятно не е изненада за никого, че премахването на няколко зърна ориз почти не променят голямата купчина.

Янг, който започва да използва TikTok и YouTube в края на 2019 г., често споделя финансови и бизнес съвети със своите последователи. Той обяснява, че първоначално искал да "измисли как да представи визуално 1 млн. долара спрямо 1 млрд. долара" заради видео в YouTube, което видял преди няколко години и че е наистина доволен от това как се е получила неговата версия.

"Процесът беше досаден, почистването беше неприятно, но видеото стана страхотно. Радвам се, че можах да разкажа история, да покажа на зрителите мащабите на парите и надявам се да ги образовам за това колко представлява 1 млрд. спрямо повече от 100 млрд.," казва той.

За хората, които се съмняват, че той всъщност е прекарал цяла събота вечер в броене на оризови зърна за видеото си в TikTok, тук има видео от целия процес от канала му в YouTube.