“Паниката сред хората ме притесни повече, отколкото това дали ще има хранителни продукти за населението”.

Това заяви за bTV министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, коментирайки огромните опашки пред хранителните магазини в петък, когато беше въведено извънредното положение у нас във връзка с епидемията от коронавирус.

Страната ни е достатъчно обезпечена с храни и суровини, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на търговията и доставката на храни, заяви Танева.

Тя посочи, че след първоначалната паника, от неделя положението значително се е подобрило.

Фалшивите здравни съвети за коронавируса, които да избягвамеКоронавирусът достига до все повече страни по света, а в момента няма известен лек за болестта. За съжаление, това не спира лавината от здравни съвети, които варират от безполезни, но относително безвредни, до такива, които са си направо опасни

"Радвам се, че хората разбраха, че няма проблеми с храните и доставките", добави тя и допълни, че можем да се изхраним дълго време с основни храни.

"Ако някой каже, че на рафта в магазина му липсва марков алкохол, това не е основна храна и държавата не може да го гарантира”, посочи обаче министърът.

В Банско също няма нужда да се притестяват от недостиг на храни. Курортният град от снощи е под карантина, като не се допуска движение към и извън него.

Танева посочи, че при всяко зареждане на храни в града колите се дезинфекцират и пропускат.

Министерството е в интензивна комуникация с големите търговски вериги, също така увери министърът.