Земеделското министерство и представители на браншовите организации в хранителната промишленост заявиха официално, че няма да има недостиг на хранителни продукти във връзка с извънредните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

“Искаме да ви уверим за пореден път, че българските производители на храни са изключително конкурентоспособни и че тяхното производство задоволява вътрешното потребление като обеми”, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в изявление в Министерски съвет по повод извънредното положение, въведено заради епидемията от Covid-19 и снадбяването на търговската мрежа с хранителни продукти.

По думите ѝ българските компании от хранителния бранш имат ресурси от два месеца до няколко години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление.

На пресконференцията пресъстваха представители на зърнопроизводителите, млекопроизводителите, месопреработвателите, рибопроизводителите, консервната промишленост и бутилиращите компании.

Всички те увериха потребителите, че разполагат с необходимите ресурси и запаси да подсигурят вътрешното потребление за месеци напред. Според тях няма място за паника и няма нужда от презапасяване с хранителни продукти.

Те са категорични, че могат да посрещнат всички заявки на търговските обекти.

Според Десислава Танева е излишно домакинствата да купуват повече храна от необходимото, защото тези продукти имат срок на годност и може да се стигне до ситуация, в която да не могат да бъдат консумирани навреме.

Танева каза още, че е създала всички условия за сулжителите в земеделското министерство да ограничат възможността от разпространението на заразата. За много от тях, които попадат в рисковите групи, ще бъде осигурена възможност за работа от вкъщи.