Кметът на Плевен Георг Спартански издаде заповед, с която се въвеждат конкретни задължителни мерки във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с COVID-19, и в съответствие с препоръките на Националния оперативен щаб, съобщиха от общината.

В документа са посочени изисквания към всички търговски дружества, в това число търговски вериги, магазини, банки и други, които работят с клиенти.

Разписани са мерки за обекти, които произвеждат и търгуват на място собствена продукция, както и за местата за настаняване - хотели, къщи за гости и други.

Противоепидемични изисквания има към магазините за промишлени стоки и ателиетата за услуги, както и за обектите, които предлагат храни през гише.

Въведена е забрана за използване на маси на открито.

За гишетата, на които се извършват плащания на задължения към бюджета и на битови сметки, се въвежда пропускателен режим, осигуряващ 1.5-2 м дистанция между клиентите.

От днес Община Плевен поетапно въвежда и карантина за детските и спортни площадки на територията на града.

Съоръженията са на 81 адреса. Те ще бъдат обградени със сигнални ограничителни ленти, придружени от надпис „Влизането забранено! Карантина!”.

Призовават се гражданите да спазват предприетата мярка във връзка с извънредното положение и мероприятията за ограничаване разпространението на корона вируса.

Контролът ще осъществяват общинската дирекция "Обществен ред и сигурност", служители на отдел Инспекторат и кметовете на населените места.