Новите случаи на заразени с коронавируса в Европа вече надхвърлят тези в Китай на ежедневна база, а лекари в Ухан - градът в Централен Китай, откъдето тръгна заразата, наблюдават притеснителни признаци за допускането на същите грешки.

Ключовите сред тях са неадекватната защита на медицинските служители, което води до високи нива на заразяване сред лекарите и медицинските сестри.

В Ухан липсата на разбиране на болестта и недостигът на защитно облекло в първите седмици на разпространяването на заразата доведе до това, че хиляди здравни работници бяха заразени, докато полагаха грижи за пациенти. Най-малко 46 от тях умират.

“Нашите европейски колеги се заразяват с болестта в ежедневната си работа, а пропорциите са доста сходни с първоначалната ситуация в Ухан,” казва пред Bloomberg Ву Донг, професор гастроентеролог в университетската болница Peking Union. “Трябва да защитим нашия медицински персонал”, казва той

Ефектът от болестта върху медицинските работници е криза, с която с сблъскват големите западни икономики, където вирусът вече се разпространява. От Италия до САЩ, страните информират за недостиг на защитни медицински средства, като маски в болниците, докато в същото време бързо увеличаващият се брой на пациентите започва да става непосилен за лекари и медицински сестри.

Силно заразното естество на вируса означава, че той показва признаци на предаване по нетрадиционни начини, като например през очите.

В Ухан лекарите уши, нос, гърло и очните лекари се заразяват повече, в сравнение с останалите си колеги в същите болници, казва Ду Бин, директор на спешното отделение в Peking Union.

“Моето лично мнение е, че тези лекари са в много близък контакт с пациентите и това е основната причина те да се заразяват лесно,” казва той. “Важно е лекарите да бъдат обучени как да се пазят.”

Заразените с коронавирус по света вече надхвърлиха 220 000 души. Темпът на заразата се забавя в Китай, като за последните 24 часа в Ухан няма нито един нов случай, но в същото време се ускорява в Европа и САЩ.

В Китай, където населението предпазливо се завръща към нормалното си ежедневие, смъртта на видни лекари по време на кризата с коронавируса разгневи обществото относно начина, по който правителството подходи към цялата ситуация.

Смъртта на Ли Уънлян - 34-годишния лекар, който беше един от първите, информирали за вируса през декември, но беше санкциониран от местните власти, породи рядка вълна на гняв по адрес на управляващата Комунистическа партия.

Заразен с COVID-19 обяви кое е най-страшното относно болесттаДонован Мичел е един от популярните спортисти, за които беше обявено, че са дали положителна проба

Ето какви препоръки дадоха китайските лекари на своите колеги:

Тестуването трябва да е приоритет

За разлика от предишни пандемии, като тази от 2003 г., причинена от ТОРС, коронавирусът отначало причинява единствено леки или в някои случаи никакви симптоми, което означава, че те несъзнателно предават вируса и на други хора.

Извършването на тестове за нуклеинова киселина, които идентифицират генетичната последователност на вируса, е от съществено значение, според китайските лекари.

“Тестувайте, тестувайте, тестувайте,” казва Ду. “Освен тестуването, нямам идея как по друг начин можете да установявате заподозрените случаи и как да поставяте под карантина близките контакти.”

Тестуването се превърна в барометър на компетенция за правителствата по света и системите на здравеопазването. Правителството на САЩ се сблъска с гнева на обществото заради слабото разпространяване на тестове, докато други държави, като Индонезия и Индия, получават критики, че въобще не правят тестове.

Южна Корея, която отчете втория най-голям брой случаи в Азия, до голяма степен овладява епидемията посредством тестуването на десетки хиляди хора ежедневно.

Възрастни и деца

Хората, изложени на най-голям риск, са на възраст над 60 години, но децата също могат да бъдат заразявани с Covid-19, а някои случаи бяха с фатален край, обявиха от Световната здравна организация (СЗО) по-рано през седмицата.

Вероятността възрастните да се заразят е 2.7 пъти по-голяма, отколкото при децата, според проучването, публикувано в журнала Nature Medicine. Проучването е направено сред 745 деца и 3 174 възрастни. Повечето от заразените деца са били в близък контакт с потвърдени пациенти или са били части от семейства заболели.

Това е най-младата жертва на коронавируса в ЕвропаФрансиско Гарсия е 21-годишен испански футболен треньор от Малага

Според Ду повечето деца са проявявали единствено леки симптоми и всичките оцеляват. В Журнала на американската медицинска асоциация друго проучване показва, че при нито едно дете от девет заразени не се с наложило приемане в интензивно отделение или пък е имало някакви тежки усложнения.

Традиционната китайска медицина

Засега няма одобрени лекарства за борба с вируса, но в Китай се отделя много внимание на използването на традиционната китайска медицина от страна на пациенти. Базираните на билки лекове са ползвани в 87% от случаите в страната, информира през февруари новинарската агенция Xinhua.

“Традиционната китайска медицина се отразява добре на хора с леки заболявания и такива, които са се възстановили от критично заболяване,” казва Ду. Трудно е обаче да се прецени ефективността от западна медицинска гледна точка”.

Подходът на Китай

Лекарите казват, че им се струва, че заразата в Китай изглежда е към своя край, но в страната все още трябва да са предпазливи.

“Дори и в Ухан трябва да остане нащрек, трябва да сме подготвени за бъдещи спорадични случаи и бъдещи внесени случаи,” казва Ду.

Китай вече оказва помощ на други засегнати страни. Миналата седмица самолет с китайски медици и около 30 тона медицински консумативи кацна в Италия. В Рим пристигна и втори екип от китайски лекари, който ще се включи в овладяването на епидемията.

“Всяка държава има своя ситуация с COVID-19. Не казваме, че това е примерът на Китай и трябва да го следвате. Ние абсолютно уважаваме това, че предприемате свои собствени действия,” казва Ву. “Всеки от нас обаче трябва да приема нещата сериозно, да предприема необходимите действия, да промени поведението си и да бъде отговорен.”