Болните от COVID-19 в страната вече са 163 съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски.

Новите случаи в София са 18 като така общият им брой става 103. В Бургас новите има нови два случая, те са контактни на първите четири. В Пазарджишка област също има един заразен.

Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом майка и дете в града и сега цялото заведение е под карантина. Тримата пациенти, които дадоха два поредни отрицателни резултата - едно от ВМА и две от Плевен - вече са изписани, каза още Мутафчийски.

Общо 8 от заразените в страната са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години. Средната възраст на починалите е 75 години, каза Мутафчийски, но допълни, че това не означава, че младите са в безопасност.

Мутафчийски изрази възмущение от това, че не се спазват мерките.

„Витоша продължава да е пълна с хора. Цял ден валят обаждания от възмутени граждани, възрастни и млади, с кучета и без кучета, което е пълно безобразие.“

Само вчера в Италия загинаха над 600 човека за един ден, припомни още Мутафчийски.

Столичната болница "Токуда" е под карантина от днес, обяви също така той. В белодробното отделение там е настанен пациент с положителна проба за коронавиус. Това е млад мъж на близо 30 години с двустранна пневмония. Болницата се затваря за 24 ч. за спешна дезинфекция.

Все още вървим в ниската част на кривата, но от вчера започва да се разколебава това стабилно движение в ниската част. Има ясни признаци, че започваме да се покачваме, каза още Мутафчийски. Той обаче заяви, че не може да предположи с точност кога ще бъде пикът на заразата у нас.



Очаквайте още подробности!