Властите в Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан обявиха нови ограничения за предотвратяване на разпространението на коронавируса на фона на лавинообразно умножаване на случаите в Централна Азия, предаде Ройтерс.

В Казахастан, където има 53 потвърдени случая, властите затварят всички паркове в най-големия град Алмати, който тази седмица е под карантина наред със столицата Нур Султан. Сред заразените 28 души в Нур Султан има четиримесечно бебе, казаха лекари, цитирани от ТАСС.

В Узбекистан до снощи имаше 33 потвърдени случая. Правителството съобщи, че затваря всички развлекателни заведения и чайни, забранява големи сватбени тържества и други семейни събития.

В Туркменистан, който досега не е съобщил за случаи на вируса, са поставени контролни пунктове на входовете и изходите на столицата Ашхабад. Властите са забранили пътуванията, които не са по уважителни причини.

Правителството в Киргизстан, където броят на случаите за една нощ се е удвоил на 12, обяви днес, че обмисля обявяването на извънредно положение от неделя и вече е въвело карантина в райони в провинцията, където е установена заразата.

В Армения са потвърдени 24 нови случая, с което заболелите стават 160, съобщи здравното министерство. Състоянието на заразените е стабилно, като 11 от тях са с диагноза пневмония. Под карантина са 600 души, посочи ведомството.

COVID-19 убива човек на 10 минути в Иран, медиците нямат маскиНовият коронавирус убива поне един човек на всеки 10 минути в Иран, предупреди здравното министерство на страната

Заразените с коронавируса в Индия станаха 258, като само за денонощие броят им се е увеличил с 63-а души. Четирима души са починали. Властите казаха, че 39 от заболелите са чужденци и че 23 души са оздравели.

Филипините съобщиха за 19-и смъртен случай. За ден потвърдените случаи са се увеличили с 32 и тази сутрин са 262. Над половината население на страната е поставено под строга домашна карантина, според БТА.

В Индонезия за ден са регистрирани 81 нови случая и още шест смъртни, с което заразените стават общо 450, а починалите - 38, съобщи здравното министерство. Вчера губернаторът на столицата Джакарта обяви извънредно положение през следващите две седмици. Властите съобщиха за френски турист, починал на остров Бали от заболяване, причинено от коронавируса. Индонезия понастоящем е страната с най-много смъртни случаи вследствие на коронавируса в Югоизточна Азия.

Тайван продължава да отчита увеличение в броя на внесените от чужбина нови случаи, съобщавайки за още 18 - хора на възраст между 20 и 70 години, върнали се от Турция, САЩ, Великобритания, Франция, Чехия, Египет, Южна Африка, Индонезия и други страни, отбелязва ДПА.

Централният епидемичен команден център обяви, че ще подложи на тестове за коронавирус около 3000 души, върнали се в Тайван между 8 и 18 март и посетили местни клиники в рамките на задължителна програма за 14-дневна домашна карантина. В Тайван са регистрирани 153 случая, има двама починали и 28 оздравели.

Заразените в Монголия се увеличиха с четирима на 10 души. И четиримата се прибрали в столицата Улан Батор с чартърен полет от Берлин през Москва. Според властите над 190 души са поставени под двуседмична карантина.

Тайланд днес потвърди 89 нови случая, с което заразените в страната стават 411. По данни на здравното министерство, един човек е починал, 366 се лекуват в болница, а 44 са изписани, след като са оздравели. Тайландските власти обявиха, че от утре до 12 април се затварят търговските центрове в столицата Банкок. Ще работят единствено супермаркетите.

През изминалото денонощие случаите на коронавирус в Малайзия са се увеличи със 163, достигайки 1183-а. С два нови, смъртните случаи стават четири. Оздравелите през последните 24 часа са 27, с което те стават общо 114, уточни здравното министерство. Заради коронавируса от 18 март в Малайзия са въведени ограничения за движението, а границите са затворени.

За първи заразен с коронавируса съобщи Източен Тимор. Човекът се е върнал от пътуване в чужбина и след като се свързал с лекаря си, е под доброволна карантина.