За мнозина името Ниагарски водопад е синоним на магазини за сувенири и тълпи от туристи, шум и блъсканица. Но не позволявайте това да ви държи далеч от него.

Едно от седемте чудеса на природния свят, Ниагара се състои от три части: Подковата, Американски водопад и по-малкия - Брайдъл Вейл.

Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка. Но преди да се запътите натам, ето какво е добре да знаете за него.

Наистина ли си заслужава посещението?

С една дума, да. Ако идвате през високия сезон, по-специално в някоя събота през лятото, тогава опашките ще са дълги и навсякъде ще има туристи. Но ако планирате идване много рано сутрин, в началото на пролетта или късната есен, ще имате незабравимо преживяване, което ще ви накара да се чудите защо не сте дошли по-скоро.

Къде са водопадите?

Разположен на 32 км северно от Бъфало, на 130 км южно от Торонто и на 145 км западно от Рочестър, Ниагарският водопад и река Ниагара създават естествена граница между САЩ и Канада.

Как да стигнете до Ниагарския водопад? И ще имате ли нужда от кола?

Ниагарският водопад в САЩ се намира с кола от Кливланд (3 часа), Питсбърг (3 часа), Детройт (4 часа), Филаделфия (6 часа) и Ню Йорк (7 часа), но е само на 30 минути от международното летище Бъфало Ниагара (BUF) или на 15 минути с кола от международното летище Ниагарски водопад (IAG).

Основните превозвачи към BUF включват American Airlines, Delta, JetBlue, Southwest и United; Allegiant Air и Spirit летят до IAG.

Ако посещавате канадската страна на водопада или просто предпочитате по-голямо летище, изберете международното летище Торонто Пиърсън (YYZ), което е на около 90 минути от Ниагарския водопад. Почти всяка авиокомпания лети до и от това летище, в зависимост от това откъде идвате.

След като сте в канадската част, има много атракции на пешеходно разстояние по протежение на парка Ниагара. Но както тук, така и в САЩ, ако планирате да видите забележителности извън града, ще ви трябва кола.

Как и кога са формирани водопадите?

Исторически формирането на Ниагарския водопад започва с Уисконсинското заледяване, което завършва преди около 10 000 години. Големите американски езера, както и река Ниагара, са резултат от тази последна континентална ледена кора - огромен ледник, пълзящ през региона от Източна Канада.

Ледникът преминава през местността като огромен булдозер, повличайки скали и почва, мести речни легла, за да образува езера.

Когато ледените шапки започват да се топят, са освободени хиляди литри вода, образуващи онова, което днес познаваме като река Ниагара. Тази мощна струя вода пада над ръба на Ниагарската стена, създавайки Ниагарския водопад.

Колко време трябва да планираме при водопадите?

Можете лесно да видите американската и канадската страна на Ниагарския водопад през един дълъг уикенд, но четиридневно пътуване ви позволява достатъчно време да опитате атракциите извън водопада.

Кой е най-добрият начин да изживеете водопада?

Най-добрите гледки към водопада са от канадската страна, тъй като ще имате безпрепятствен поглед към Подковата, Американски водопад и по-малкия - Брайдъл Вейл. Ако обаче искате да се доближите до парка Ниагара фолс стейт, изберете американската страна.

И от двете страни ще имате страхотни атракции и запомнящи се преживявания.

Колко струва да видите водопадите?

Ако сте от страната на САЩ, Държавният парк на Ниагарския водопад е свободен да влезете и да разгледате водопадите, но някои атракции в парка изискват такса за влизане. Канадската страна също има безплатни входове, но си предвидете разходи за паркиране, както и такси за някои атракции.

Кога трябва да посетя водопада?

Ниагарският водопад спира дъха независимо от сезона (от двете страни на водопада), а юни, юли и август са най-добрите времена за посещение. Това обаче означава, че е най-пиковият туристически сезон и ще се сблъскате с повече тълпи, повече опашки и по-скъпи хотелски стаи.

Тълпите и опашките са по-малко през зимата, пролетта и есента, а хотелските цени обикновено падат значително.