Какво да НЕ поръчвате във Франция?
Никой не приема храната по-сериозно от французите, но в кухнята на страната има нещо повече от пържоли, макарони и кроасани.
Писани са книги за това какво французите наистина ядат. И въпреки това повечето ресторанти все още изкушават посетителите със същата класика, има т. нар. регионални специалитети, които нямат много прилика с истинската храна.
Вижте кои са ястията, които никога да не си поръчвате във Франция и какво да изберете вместо тях.
Кафе лате
Никога няма да видите парижанин да си поръчва друго кафе, освен късо еспресо, независимо дали е първото за деня или след хранене. Кафетата с мляко са за у дома, а ако искате да не е чисто, избере кафе крем с малко пяна.
Кроасани
Най-вкусното от френските лакомства е най-лошото, което можете да се поръча в кафене. Кроасаните, всъщност, не са с произход Франция, а са донесени в Париж от Виена от хлебар на име Огюст Занг в края на 30-те години.
Но всеки французин знае, че най-доброто място, от където можете да купите кроасан, е местната пекарна, и то в идеалния случай преди 10 ч. Ако сте в кафене, изберете тартин - багета, традиционно сервирана със солено масло и сладко.
Охлюви
Те са бургундска класика, но трудно ще ги намерите другаде във Франция. Ако са включени в менюто, то е заради чужденците. По-добре е да заложите на вариантие за ранна вечеря – гризини със сирене и чаша вино.
Добре изпечена пържола
Ако искате да предизвикате недоволство в очите на сервитьора, поръчайте си добре изпечена пържола. Класиката тук е тартаре - сурова пържола, нарязана и смесена с неварен яйчен жълтък, след това подправена със ситно нарязани корнишони, каперси, шалот, сос Табаско и Уорчестър.
Ко О‘вен (Coq au Vin)
Точно като охлювите, coq au vin (яхния с пилешко и червено вино) е регионален специалитет на Бургундия. Освен ако не сте в Дижон, това може да не е най-добрият избор в менюто.
Много региони имат свои версии, използвайки местни вина. В Елзас потърсете по-лекия и по-кремообразен вариант с резлинг, който отразява близостта на града до Германия и може да се сервира със спагети, а не с картофи.
Бурабес
Бурабес може да не е това, което очаквате. Ако не искате обикновена супа от риба и морски дарове, само в Марсилия можете да консумирате истинската версия – с бульон, придружен от натъркани с чесън крутони, плюс четири или пет разновидности на риба, представени отделно и филетирани.
Печен камамбер
Във Франция сезонно се ядат не само плодове и зеленчуци. Много сирена се произвеждат и продават само в определени периоди от годината. Затова, преди да поръчате запечения с мед меден камембер в мразовит зимен ден, попитайте за други сезонни варианти.
Профитероли
Те се сервират в изненадващо малко френски ресторанти. Сравнително просто сладкарско изделие, те са пренебрегвани от много ресторантьори, които искат да покажат уменията на своите готвачи.
В наши дни тяхната популярност е затъмнена и от друго лакомство - Парис-Брест - бутер сандвич, напълнен с пралинов крем и гарниран с препечени бадеми или лешници.