Пандемията от коронавирус ще „замрази дълбоко“ икономиките по целия свят, заяви анализатор пред CNBC, като някои от безпрецедентните мерки вероятно ще останат в сила месеци наред.

Задълбочаващата се здравна криза означава, че страните по света на практика трябваше да затворят, като драконовски мерки наложиха огромни ограничения върху ежедневието на стотици милиони хора.

Към днешна дата над 723 000 души са установените заразени с коронавирус по света, като смъртните случаи са над 35 хиляди, според последните данни на университета Джонс Хопкинс.

"Смята, че в момента ключовият въпрос е да се опитаме да направим нещо, което на практика никога не е правено по света," заяви Матю Оксънфорд, старши анализатор в Economist Intelligence Unit.

Това означава "повечето икономики да бъдат поставени на командно дишане в някаква форма на дълбоко замразяване, така че да могат да се завърнат след три, но според мен по-вероятно след шест месеца," добави той.

Всички водещи икономики ще изпаднат в рецесия тази година

Предприетите мерки в борбата с коронавируса варират от така наречените национални блокади и затваряне на училища до строги правила за социално дистанциране и събирания на публични места.

В САЩ, която вече има много повече случаи от която и да била друга страна, президентът Доналд Тръмп бе принуден да обяви, че правилата за социално дистанциране ще трябва да останат в сила поне до 30 април.

Нови 16 случая на Covid-19 в БългарияОбщо 16 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие

Преди това той бе обявил, че мерките може да бъдат облекчени още в средата на април.

В САЩ има повече от 143 000 случая на COVID-19, като страната изпревари по този показател и Италия и Китай още през миналата седмица.

Анализатори в Berenberg смятат, че пандемията означава, че развитите икономики ще изпаднат в рецесия тази година, като БВП на най-голямата икономика в света ще се свие с 3%.

"Най-малко за месеците от март до май, икономическите данни ще отчетат свиване, което не сме имали преди това в мирно време," според същите анализатори.

"Тази година всички развити икономики ще изпаднат в рецесия като спадът на годишна база ще варира от 3% в САЩ до около 7.5% в Италия," прогнозират те.

Безпрецедентен спад за мирно време

В пресконференция за пандемията от вчера високопоставен здравен ръководител във Великобритания заяви, че някои от мерките може да продължат с месеци и ще бъдат отменяни само постепенно.

"Това не означава, че ще бъдем напълно блокирани в продължение на шест месеца, но означава, че като нация ще трябва да бъде наистина отговорни, докато не сме сигурно, че можем постепенно да започнем да отменяме различни мерки," заяви Джени Харис, заместник-главен санитарен лекар на Англия.

Великобритания има близо 20 000 потвърдени случая на коронавируса с 1 228 жертви.

Миналата седмица Централната банка на Англия остави основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0.1%, след извънредното понижение от началото на месеца.

Централната банка също така наскоро увеличи мащабите на програмата си за изкупуване на облигации, в опит да смекчи част от пораженията от пандемията.

"Централната банка на Англия си сътрудничи с министерството на финансите по начин, който е безпрецедентен в мирно време," заяви Оксънфорд.

"Централната банка на практика премества фокуса си от лихвените нива към изкупуването на държавен дълг за един период, който може да се окаже много дълъг," каза още той.