Ако сравним България с други държави, у нас се наблюдава много плавно нарастване в броя на заразените. В нашата страна случаите се удвояват на всеки 10 дни, във Франция, Германия и Англия се удвояват се на 2-3 дни, а в Сърбия - на 5 дни.

Това заяви в студиото на Българската национална телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев от МВР болница.

Той коментира и хипотезата, че държавите, в които се прилага програма за ваксинация с БЦЖ, не са толкова засегнати от коронавируса.

"Хипотезата дойде от един анализ в САЩ. Те са изследвали броя на случаите и се вижда, че в страните, които нямат такава програма, той нараства много по-бързо", заяви Симидчиев.

Той обясни, че ваксината БЦЖ (бацил на Калмет и Герен) представлява вид туберколозни бактерии, които са с много силно отслабена вирулентност. Така организмът получава възможност да се бори с много по-лека форма на туберколозата, което позволява на организма впоследствие да не се разболява от по-сериозните ѝ форми.

"Ваксината се прави при раждането, а след това периодично на 7-ата, 11-ата и 17-ата година. Тя е активна, докато бацилът е жив в нашия организъм. Счита се, че след 18-годишна възраст човекът започва да се среща с повече хора и по този начин се изгражда постепенен имунитет", каза още Симидчиев.

Той обаче уточни, че все още става въпрос само за хипотеза, която не е доказана.

МВФ: Световната икономика спряСъвместно със СЗО, МВФ настоява здравните разходи да бъдат поставени на първо място в списъка с приоритети.

На въпрос дали е неизбежно всички да преболедуват коронавируса, Симидчиев отговори, че за да може да се прекъсне една епидемия, хората които са чувствителни към вируса, трябва да станат малко. Един от начините е с ваксина, но сега такава няма.

Той съобщи, че резултатите от "пилотните" изследвания на полицаите за наличието на антитела ще са готови до края на следващата седмица.