В момента в болница "Пирогов" се лекуват 31 души с коронавирус, от които 6 са в интензивно отделение. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на здравното заведение проф. Асен Балтов след посещението на президента Румен Радев в лечебното заведение.

Балтов посочи, че в реанимацията на "Пирогов" има 24 готови апарата да поемат тежки случаи, в момента там има 6 настанени, другите 25 болни са в средно или тежко състояние, с необходимост от кислородна терапия и те се лекуват в отделена клиника, която е само за коронавирус.

На въпрос дали има нещо, с което държавата може да помогне на "Пирогов" в момента, Асен Балтов каза, че държавата е направила каквото трябва и допълни, че не може да се иска нищо по време на криза от държавата, съобщава БТА.

Всеки в момента е важно да направи, каквото се иска от него, за да оцелеем и да вървим напред, каза още Балтов. Той посочи, че е важно да се мисли и за психическото здраве на хората и изрази надежда те да осъзнаят, че Цветница и Великденските празници са най-важният период, когато трябва да се спазва карантина задължително.

Асен Балтов каза още, че се обмисля след Великденските празници да се направи общо тестуване с бързи тестове на целия персонал на "Пирогов", за да се види дали има някакъв изграден, придобит имунитет и да има реална картина какво се е случило след месец с реална битка с коронавируса.

Асен Балтов коментира още в отговор на въпрос, че в "Пирогов" всички имат необходимите защитни и предпазни средства и ако другите болници са взели мерките, които са взети в "Пирогов" от самото начало, няма нужда от притеснение.