Американските борсови индекси затвориха с повишения във вторник, изтривайки още от загубите, напрупани в разгара на епидемията от COVID-19 в края на месец март.

Волатилността на пазарите обаче остава най-високата от финансовата криза през 2009 г. насам.

Широкият индекс S&P 500 затвори с ръст от малко над 3% късно снощи, приключвайки търговията на ниво от 2 846 пункта - най-високото от 10 март насам.

Dow Jones Industrial Average добави 2.4 на сто, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite скочи с близо 4%.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има намерение да започне да отваря блокираната американска икономика от 1 май, на фона на понижаващия се брой на жертвите на COVID-19 в страната. Федералният резерв пък обяви поредният механизъм за подкрепа на кредитните пазари.

В технологичния сектор се наблюдаваха и най-активните покупки по време на вчерашната борсова сесия. Книжата на Amazon поскъпнаха с 5.3 на сто, Netflix добави 4.2% към капитализацията си, Alphabet отбеляза ръст от 4.2 на сто, а книжата на Tesla отчетоха повишение от над 9%.

МВФ: Икономиката на еврозоната ще се свие със 7.5% през 2020 г.Тази година световната икономика вероятно ще изпадне в най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам, прогнозират от МВФ

Въпреки оптимизма, демонстриран от Уолстрийт, обаче тази сутрин на пазарите в азиатско-тихоокеанския регион се наблюдават разнопосочни движения.

В Япония, Южна Корея и Хонконг борсовите индикатори остават почти без промяна спрямо вчерашните си нива, а в Австралия S&P/ASX 200 регистрира спад от 0.7 на сто.

Днес бяха публикувани и данните за потребителското доверие в Австралия, които показаха спад до 30-годишно дъно заради нарастващите рискове от рецесия вследствие на пандемията.

На стоковите пазари петролът възстанови част от загубите, натрупани при вчерашните разпродажби.

Американският лек суров петрол добави 1.9%, до ниво от 20.49 долара за барел, а сортът брент регистрира ръст от 1.2 на сто, до малко под 30 долара за барел.