Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще спре финансирането на Световната здравна организация, съобщава BBC.

Според Тръмп тя се е "провалила в основната си задача" и в отговора на заплахата от COVID-19.

Тръмп и преди е отправял обвинения към СЗО, тъй като, според него, организацията е "под влиянието на Китай".

"Ще наредя на администрацията да спре финансирането на СЗО, докато не бъде проведено подробно разследване на ролята ѝ в управлението на кризата с разпространението на корона вируса", заяви американският президент на пресконференция в Белия дом.

В отговор главният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че "сега не е време за съкращаване на ресурса на СЗО".

САЩ заемат най-голям дял във финансирането на Световната здравна организация с годишна вноска 400 милиона долара. Това е около 15% от бюджета на институцията.

За сравнение, китайският принос е около 76 милиона долара под формата на задължителни вноски и още 10 милиона долара доброволно финансиране.

През март СЗО отправи призив за набиране на 675 милиона долара в отговор на заплахата от COVID-19, като се очаква да поиска и още 1 милиард долара.

До този момент Съединените щати са най-засегнатата държава от пандемията с над 600 000 заразени и близо 26 000 смъртни случая.

Броят на починалите от COVID-19 в САЩвече е над 24 000 душиВчера САЩ съобщиха за около 1500 нови починали

Според Тръмп СЗО е трябвало да реагира по-адекватно на ситуацията.

"Ако те бяха изпратили медицински експерти в Китай, които да оценят положението обективно на терен и да установят тоталната липса на прозрачност от страна на китайските власти, епидемията можеше да бъде удържана при първоизточника си, без да доведе до толкова много жертви", заяви Доналд Тръмп.

Самият той обаче също беше обект на критики от страна на опозицият в САЩ по повод реакцията си на заплахата от COVID-19.

Журналистите дори му припомниха факта, че в края на януари той е похвалил китайските власти за тяхната реакция в борбата със заразата.

Според анализаторите, цитирани от BBC, мерките срещу пандемията са само повод за америанския президент, който, всъщност, преследва по-дългосрочна цел - ограничаване на китайското влияние в международните институции.