Държавата ще плаща на безработните да си сменят професията след кризата. Това става ясно от писмен отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на въпрос на народния представител Георги Гьоков.

„Ще се осигурява обучение за квалификация и преквалификация за хората, освободени от сектори, които не се възстановяват, за което са предвидени средства по Националния план за действие по заетостта“, подчертава социалният министър.

Националният план за действие по заетостта ще субсидира заетост при работодатели, които продължават да работят в настоящата ситуация, разяснява още Сачева, цитирана от вестник Монитор.

Към момента не е необходимо да има актуализация на Националния план за действие по заетостта. Министърът на труда и социалната политика уточнява, че при необходимост може да се насочат допълнителни финансови средства към бюджета за активна политика на пазара на труда и има готовност за актуализиране на плана в спешен порядък. Сачева допълва, че по плана се разполага и с резерв, както и със средства за изпълнение на регионални програми за заетост, които също ще допринесат за справяне с възникналата криза.

По думите на министъра на труда и социалната политика настоящият Национален план за действие по заетостта е разработен в благоприятни социално-икономически условия и при прогнози за продължаващи позитивни тенденции, но в него има и приоритет, който да бъде взет предвид при влошаване на икономическата ситуация вследствие на непредвидени обстоятелства.

Сачева посочва, че МТСП ще продължи да предприема действия, целящи смекчаване на негативното въздействие на кризата върху хората и бизнеса, както и за насърчаване запазването на заетостта. По думите на Сачева разполагаемите средства през настоящата година са разпределени по конкретни програми и мерки, като не ограничават включването в тях на хора, загубили работата си в резултат от настоящата ситуация.

Социалният министър коментира, че пандемията ще промени толкова сериозно пазара на труда, колкото и глобалната финансово - икономическа криза.Тя допълва, че се наблюдава поток от безработни, а причината за това е влиянието на коронавирусната инфекция, разпространена сред редица държави, с които икономиката ни е в тясно взаимодействие, както и заради взетите в страната ни мерки за ограничаване на разпространението на болестта.

Междувременно стана ясно, че са изплатени първите компенсации по схемата 60/40. Те се получават от 68 работодатели за 1065 души, като общият размер на сумата е 274 273,71 лв., от които компенсации 230 261,87 лв. и осигурителни вноски 44 011,84 лв. Тези суми ще постъпят в сметките на работодателите днес. Това заявиха от Националния осигурителен институт.

Списъкът с работодателите, които ще получат средствата, е публикуван на официалната интернет страница на НОИ, меню Достъп до информация, уточниха от НОИ.

Компенсациите се изплащат за работници и служители при работодатели, определени от Агенция по заетостта като отговарящи на условията на Постановление на Министерския съвет № 55 от 30 март 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец след изтичането на съответния месец. Сега се изплащат само за дните от март тази година. При изчисляването им НОИ извършва проверки за наличието на трудово правоотношение с работниците и служителите преди датата на обявяване на извънредното положение - 13 март 2020 г., и съответно дали правоотношението не е прекратено след тази дата.

За периодите на ползване на неплатен отпуск и отпуск за временна неработоспособност, за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст или отглеждане на дете до 2-годишна възраст компенсации не се изплащат.

Размерът на компенсациите, които държавата поема, за да запази заетостта на работници и служители, ще бъде 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски на работодателя на всеки работник или служител, за който е приложен режимът за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Правителството прие промени в постановлението за изплащане на компенсации на работодатели, съобщиха от Министерския съвет.

В случаите на преустановяване на работа работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

"От изключително значение е да запазим всяко едно работно място и да ограничим икономическите щети, които пандемията от коронавируса причинява", коментира във Фейсбук премиерът Бойко Борисов по повод приетите решения и мерки в МС. Премиерът отново припомни думите си за бизнесмените със скъпи коли и изтъкна, само ролс-ройсовете са 84, а S-класите въобще не са ги броили. Бугатитата и ламборджинитата пък все били регистрирани на фирми. Борисов отново заяви, че целта е да има пари за пенсии, за лекарите и полицаите.

При съкращение: Изплащат отпуската според стажа

От трудовия стаж да зависи какво обезщетение за неизползвания си платен годишен отпуск ще ползват съкратени работници и служители. Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, публикувано в портала за обществено обсъждане "Стратеджи“. Срокът за становища е 14 май.

Към момента обаче липсва ясен начин за определяне на броя на дните отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото му правоотношение.

Досега начинът за изчисляване на броя дни платен годишен отпуск, на които има право работникът или служителят при прекратяване на трудовото правоотношение, беше нормативно установен в чл. 42, ал. 1 на НРВПО, но с Решение № 2620 от 19 февруари 2020 г. на Върховния административен съд разпоредбата е отменена поради липсата на доказателства за проведени обществени консултации при приемането й.

Това е причината от социалното министерство да предлагат създаване на ал. 4 в чл. 42 на НРВПО, с която да се определя, че броят дни неползван платен годишен отпуск, който подлежи на обезщетяване, се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

Размерът на платения годишен отпуск за работниците и служителите, които работят през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), и към момента се определя съгласно този принцип на изчисляване - пропорционално на времето, признато за трудов стаж.

В този смисъл е и разпоредбата, която предвижда, че след придобиване на изискуемия 8-месечен трудов стаж за пораждане правото на ползване на отпуск размерът на отпуска за съответната календарна година се определя пропорционално на трудовия стаж на работника или служителя в предприятието. Проектът на постановлението е обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество.