Държавата ще даде по 650 лв. на месец на 15 200 полицаи, които работят на първа линия на контролно-пропускателните пунктове за времето на извънредното положение. За целта ще са необходими около 10 млн. лева, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет днес.

Борисов нареди преводът на парите да започне още днес.

От вчера до днес сме въвели пет облекчения, каза Борисов. България е от страните, които първи въведоха мерки за ограничаване на коронавируса и понеже бяха навременни, до днес успявахме да държим бавно увеличаване на броя на заболелите.

Това, за което се говори в Германия или Словения, че се облекчава, ние не сме го забранявали. Ние не сме забранявали строителство и малки магазини. Не сме ограничавали пазарите, от вчера работят и те, заяви Борисов.

В България ходенето по улицата не е ограничено. Вчера си беше като всеки един обикновен ден. Тук няма вечерен час, никой не пресира хората. Една част обаче решиха, че могат да нарушат елементарната карантина - да се разхождат из страната, каза премиерът.

От вчера до днес 5 мерки за облекчаване е въвела България – пазарите вече работят, махнахме прозореца за влизане и излизане от София днес, разрешихме имунизациите на бебетата, плановите операции и женските консултации.

Питам кое да облекчим още? Останаха парковете и планините. Днес имахме коалиционен съвет, но за съжаление се катерим много стръмно със случаите. Големи групи хора започват да се разболяват, посочи още той.

Проблемът следващата седмица ще е с медицинските работници. По никакъв начин светът не се е справил с коронавируса, каза Борисов. Хората искат да чуят, че този лош сън свършва и от 1 и 15 май всичко ще си тръгнем постарому.

Аз, като добър доктор, не мога да предпиша тази рецепта. Тези, които искат да я предписват, да го направят, да си уморят хората.

Обещавам, че този петък-събота, ако не се вдигне пикът, съм възложил на Младен Маринов да се изготвят мерки за ползването на парковете и планините с определени ограничения, допълни Борисов.

Изпуснахме пазарите и видяхте какво се получи. Сега ще видим какво ще се получи с това пътуване от София. Ще има санкции по декларациите, но трябва ли да си го причиняваме, попита премиерът.

Нашата задача е да запазим живота на хората и паралелно с това компаниите, които могат да работят, да работят.

Нищо в момента обаче не ни дава повод да сме оптимисти, каза Борисов. Броят на заразените и починалите трябва да ни говорят друго.

Ако забележим, че кривата не е токова стръмна, ще освободим планините и парковете, заяви той.