Фитнес зали в китайската столица бяха принудени да затворят отново през уикенда, което засили натиска върху индустрията, която вече отчете фалита на хиляди компании от тази сфера в цялата страна.

Коронавирусът, който се появи в края на миналата година в китайския град Ухан, премина през цялата страна и започна да показва признаци на забавяне едва в началото на март. Това позволи на някои фитнес центрове, които на практика бяха затворени от края на януари, да отворят отново през последните няколко седмици.

Нов случай на COVID-19 в Пекин от миналата седмица обаче породи опасения от повторна поява на вируса, която превърна основния бизнес и жилищен район в страната в рисков.

Вече над 200 компании с фитнес зали са фалирали в Пекин през първото тримесечие, според анализа на Qichacha.

В национален мащаб данните показват, че разрастващата се фитнес индустрия в Китай е била ударена толкова сериозно от коронавируса, че 6 969 компании в тази сфера са фалирали или са преустановили временно дейност през първите три месеца на годината — доста повече от 4 632-те компании за цялата 2015 г.

В Китай към 17 април дейност са развивали 955 000 фитнес компании, според Qichacha.

Тези, които все още продължават да работят, се опитват да предоговарят наемите си и прибягват до онлайн уроци в опит да не фалират.

“Много е трудно за нас, защото ние предоставяме офлайн услуга,” казва пред CNBC Анкит Наял, директор в базираната в Пекин B Active 24 Hour Fitness. “Все още проучваме опциите за онлайн приходи.”

Домашната тренировка на 72-годишния Арнолд ШварценегерМистър Олимпия обясни, че винаги е намирал начини да тренира и без фитнес зала

Когато на B Active беше позволено да отвори отново по-рано през месеца, фитнесите имаха право да работят само за 12 часа на ден, като вътре всеки час можеше да има само по 10 човека, казва той. Това обаче намали приходите до 30% от обикновеното. Компанията има около 18 000 членове в 8 клуба в Китай, четири от които са в Пекин.

Наемите съставляват по-голяма част от оперативните разходи варират от между 150 000 юана (21 400 долара) до 1 млн. юана месечно в Пекин, казва Наял. Според него клиентите на B Active имат опция да не плащат месечната си такса от около 500 юана, ако не могат да посещават фитнесите.

Миналата седмица властите в Пекин откриха мъж, който се върнал от Маями, Флорида, с положителен тест за коронавирус. Той се разболява само два дни, след като приключва 14-дневния му период на самоизолация, а преди това дал три отрицателни теста. Той също така успява да зарази и трима членове на семейството си.