Австрийският вицеканцлер и министър на спорта Вернер Коглер обяви нова крачка към нормализиране на живота в страната. На 1 май ще отворят врати някои спортни съоръжения в Австрия.

Мярката ще се прилага постепенно с "логика и здрав разум", заяви вицеканцлерът на пресконференция. Първо ще бъдат разрешени спортовете на открито, а тези в зала - по-късно, като индивидуалните спортове ще бъдат разрешени преди отборните и бойните спортни дисциплини.

Коглер назова няколко вида спортни съоръжения, които ще бъдат отворени на 1 май - стадионите за лека атлетика, тенис кортовете, манежите за конни спортове и стрелбищата. Ще бъдат разработени правилници как да се ползват спортните съоръжения при спазване на изискванията за хигиена и дистанция..

Същевременно правителството затяга мерките за двете най-широкоразпространени дисциплини за масов спорт - бягането и колоезденето. При условие че изследване е доказало, че при упражняването им не е достатъчна дистанцията от един метър, тъй като дишането е по-дълбоко, ще трябва да се спазва дистанция от 10 метра при бягане и 20 метра при колоездене.

Специална наредба ще регулира правилата за елитните спортисти, за които спортът е професия. Те ще могат да тренират от 20 април. От забраните за влизане в спортни зали са изключени 300 спортисти от войската, 60 от полицията и 160 от федерацията по ски.

Борисов: Още сме в ранен етап на епидемиятаЩе ни бъде много трудно в следващите две седмици, каза още Борисов.

Условията са да се спазва дистанция от минимум два метра, да са осигурени най-малко 20 квадратни метра за всеки и спортните уреди да се дезинфекцират. Засега остават затворени фитнес залите и къпалните.

Вицеканцлерът не даде никакви надежди на запалянковците. Но в бъдеще ще са възможни футболни мачове без публика, като 48 часа преди срещата ще се правят тестове на всички - спортисти, треньори и придружаващи ги лица.

Австрийската Бундеслига ще трябва да се погрижи за тестовете и цялата организация, от нея зависи дали ще се състоят срещи без публика, пише БТА.

Засега не се разрешават международни мачове, за да се избегне опасността от внасяне на зараза.

Датски родители заплашват с бойкот отварянето на училищатаДецата в Дания трябва утре да се завърнат в училище