Резултатите показват, че медиците значително подценяват общата способност на вируса да мутира, според откритията, че различни варианти са засегнали различни части на света, което води до потенциални трудности при намирането на цялостно лечение.

Изследването е проведено от професор Ли Ланджуан и негови колеги от университет в Ханчжоу, Китай, и публикувано на уебсайта medRxiv.org.

Екипът на Ли анализира проби от 11 случайно избрани пациенти с коронавирус от Ханчжоу, където има 1264 съобщени случая, и след това тества колко ефективно могат да заразят и убият клетките.

Открити са над 30 различни мутации, от които 19 преди това са били неразкрити.

“Sars-CoV-2 е придобил мутации, способни да променят съществено своята патогенност”, пише Ли в статията.

Бил Гейтс прогнозира със смразяваща точност вируса през 2015 г.„Може да се появи вирус, при който хората се чувстват достатъчно добре, макар и да са разпространители на заразата, че да се качат на самолет или да отидат на пазар“, казва Гейтс. Звучи ли ви познато?

Екипът откри, че някои от мутациите могат да доведат до функционални промени в протеина, който използва, за да се прикрепи към човешките клетки, съобщава South China Morning Post.

Инфектираните от екипа на Ли клетки с COVID-19 щамове, носещи различни мутации, от които най-агресивните щамове са генерирани 270 пъти повече вирусен товар от най-слабите щамове. Агресивните щамове убиват човешките клетки най-бързо.

Резултатите показват, че “истинското разнообразие на вирусни щамове все още е до голяма степен недооценено”, пише Ли.

Проучването може да има бъдещи последици за лечението на коронавирус, тъй като са открити няколко различни щама по целия свят.

Съединените щати, където има най-голям брой жертвите – 42 897 при 799 515 случая на заразени, са поразени от различни мутации.

Ню Йорк, който сам по себе си има най-лоша смъртност в САЩ, и източното крайбрежие показват щам на коронавирус, подобен на този, открит в Европа, докато западните щати показват сходства със щамовете, открити в Китай.