Властите в Ню Йорк, който стана епицентър на епидемията от коронавируса в САЩ, ще затворят някои улици за движение на автомобили, ще разширят тротоарите и ще създадат временни велоалеи, за да предоставят на жителите повече пространство за социална дистанция навън, при положение че карантинните мерки остават в сила, каза днес кметът на града Бил де Блазио, цитиран от Ройтерс.

Това изявление на кмета идва само няколко дни, след като градската управа и самият кмет предупредиха за опасността от това да се отворят улиците за пешеходци, като казаха, че това не може да стане безопасно в толкова гъстонаселен град като Ню Йорк.

Но на пресконференция днес Де Блазио заяви, че градският съвет е предложил отваряне на повече улици, което обезпокои нюйоркската полиция.

"През следващия месец ще осигурим минимум 40 мили (64 км.) отворени улици. И ако кризата продължи целта е да направим 100 мили (160 км.)", каза кметът.

Той каза, че градската управа ще се съсредоточи върху улиците вътре или около парковете, където властите очакват да се събират повече хора със затоплянето на времето.

Губернаторът на щата Ню Йорк: Най-лошото свършиТой заяви, че за последното денонощие в щата са починали 671 души, което е най-малкият брой смъртни случаи за последната седмица

Много от 8-те милиона жители на най-големия американски град живеят в малки апартаменти и властите се опасяват, че те ще пренебрегнат правилата за социална дистанция, колкото по-дълго продължи карантината през лятото, отбелязва Ройтерс.