Повече от 20 световни кинофестивала се обединяват за безплатно излъчване на филми в YouTube, след като пандемията от COVID-19 затвори киносалоните и наложи да бъдат отменени програмите на Кан и Ню Йорк, съобщава БТА.

Десетдневният "Ние сме едно: Глобален филмов фестивал" ще покаже продукции, подбрани от Берлин, Кан, Венеция, Сънданс, Торонто, Трайбека и други известни филмови форуми. Той ще започне на 29 май.

Ще бъдат излъчени игрални и документални филми, музика, комедии и интервюта.

Подробности за програмата още няма, но не се очаква да бъдат представени основни нови продукции, чиито премиери обикновено се планират на големите кинофестивали.

Отменянето на кинофестивала в Кан и несигурността за кинофестивалите във Венеция и Торонто през септември лиши режисьорите и киностудиата от важен прозорец за промоция на новите филми.

Организаторите на кинофестивала в Кан казаха, че се гордеят да се присъединят към инициативата в YouTube, която, според тях, ще привлече вниманието към наистина изключителни филми и таланти.

Странeн съвет към зрителите на маратона на ЛА, който ще се състоиВ специално изявление здравните власти казаха, че тези, които ще гледат маратона на живо, трябва да практикуват форма на “социално дистанциране” Джейн Розентал от фестивала Трайбека в Ню Йорк, който също беше отменен, каза, че идеята е да бъдат вдъхновени и обединени хората от цял свят по време на пандемията.

В интернет киномаратона участват и кинофестивалите в Ерусалим, Мумбай, Сараево, Сидни, Токио и Лондон.

Програмата ще се излъчва безплатно, но зрителите ще бъдат приканени да направят дарения на Световната здравна организация.