Без тържества и затворени вкъщи - така най- голямата религиозна общност на света - католиците, посрещат Великден в условията на пандемия. Стотици милиони ще си останат у дома и няма да отидат до храмовете.

Франция е една от страните, където днес трябваше да има голям празник. Хората обаче са принудени да се съобразят с новата реалност.

В Италия полицията се видя принудена да увеличи патрулите, защото хиляди тръгнаха да празнуват Великден, въпреки епидемията и забраните.

По една от магистралите край Рим се образуваха колони от автомобили с хора, които искат да отидат на вилите си, без да се съобразяват с ограниченията.

В някои от държавите по света, които са в други часови знои, великденските служби вече се проведоха - без хора в храмовете и без шествия по улиците.

Милионите християни във Филипините гледаха литургиите на мобилните си телефони.

За първи път, откакто е на престола, кралица Елизабет Втора се обърна към нацията за Великден. Това е второто й послание за единство и решимост в рамките на седмица.

"Великден не е отменен. Всъщност сега се нуждаем от него повече от всякога. Откритието за Възкресението на Христос е дало на последователите му нова надежда и цел в живота. Можем да последваме този пример", заяви монархът.

В Калифорния пък, за забавление на затворените по домовете им деца, по улиците премина гигантски великденски заек.

Това беше организирано от жена от градче край Сан Диего, която видяла колко досадно е стоенето у дома за собствените й деца. Калифорния е сред огнищата на заразата в световен мащаб и там великденските тържества също са отменени.

Католиците по света са над 1.3 милиарда. Забраната на тържествата е едно от събитията, които ще засегнат най-много хора в глобален мащаб.