Цветница е подвижен християнски и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя в западните църкви. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

За здраве вратите на къщите се окичват с върбови клонки, които символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава да се яде риба.

Цветница е и празникът с най-много именници сред българите. Общо празнуващите са 367 093. От тях 282 749 са жените, а 84 344 са мъжете. Според националната статистика за 2019 година Росица, Маргарита и Виолета са сред най-разпространените женски имена у нас. 28 998 българки носят името Росица, 25 426 се казват Виолета, а 25 104 се казват Маргарита.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

Заповед: Пазарите ще работят само от 13 до 15 априлПреустановяване се функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси на 12 април и от 16 април до второ нареждане.


На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Тази година българите посрещат празника в извънредно положение, заради епидемията от COVID-19. Службите ще са пред храмовете, а върбови клонки няма да се раздават и благославят.