Някои хора просто не могат да устоят на офертите на авиокомпаниите, които в момента предлагат "безбожно" евтини билети.

Дори и по време на пандемия. Хаваите обаче предприема строги мерки именно срещу тези неразумни туристи, пише Business Insider.

Всички жители и гости на острова, които идват от външни дестинации, са длъжни да останат под 14-дневна карантина.

Посетителите, които нямат възможност и средства да си го позоволят, се изпращат обратно с еднопосочен билет, който се заплаща от местните власти.

Туристическото бюро в Хаваите е осигурило финансиране в размер на 25 000 долара за неправителствената организация Visitor Aloha Society of Hawaii, която организира закупуването на самолетни билети за хората, които отказват да се подчинят на заповедта за задължителната карантина.

По този механизъм вече са върнати над 20 туристи през последните няколко дни.

"Повечето туристи, които сме върнали, просто са взели неразумното решение да пътуват до Хаваите на фона на пандемията от COVID-19. Ние се опитваме да ограничим разпространението на заразата на острова", коментира изпълнителният директор на Visitor Aloha Society Джесика Лани Рич.

До момента на Хаваите има регистрирани 606 потвърдени случая на коронавируса, който е взел и 14 жертви.

На пресконференция на 17 март губернаторът на щата Дейвид Айг призова хората да отложат ваканциите си на Хаваите, но въпреки това туристите продължават да идват, въпреки че броят им е много по-малък, отколкото обикновено по това време на годината.

Посетителите обаче дразнят местните жители и властите, които постоянно ги предупреждават, че не е редно да се опитват да "избягат" от карантината, идвайки на хавайските плажове, които, така или иначе, са затворени.

Турция отваря плажовете най-рано през августТурция се готви да отвори плажовете за чуждестранни туристи най-рано през август

До 26 април на летището в Хонолулу са пристигнали 813 туристи, които не са жители на острова. Повечето от тях са привлечени от ниските цени на самолетните билети, които вече могат да се закупят на цена от около 100 долара.

Не липсват обаче и инциденти. Семейство от Илиноис, например, твърди, че са нападнати от местен жител, който ги обвинил за това, че разпространяват коронавируса.

Той започнал да крещи, че те не живеят на Хаваите и трябва да си отидат у дома, въпреки че нито един от членовете на семейството не проявявал симптоми и всички спазвали правилата за социално дистанциране, пише още изданието.

Подобни ситуации стават все по-често срещани във всички курорти в Съединените щати, не само на Хаваите - от Хемптънс в Ню Йорк до Джаксън, Уайоминг. Местните жители все повече се дразнят от факта, че туристите продължават да идват, въпреки опасността от разпространяване на епидемията.

Щатската управа в Хаваите продължава с призивите към потенциалните посетители да отложат пътуванията си, въпреки че местната туристическа индустрия вече понася огромни загуби.

През 2019 г. островната група, която е част от Съединените американски щати, е посетена от 856 000 души, пише Business Insider. Те са похарчили над 1.3 миларда долара по време на почивките си. За сравнение, през април 2020 г. туристите са едва 8 000.

Местната икономика е силно зависима от туристическия сектор, но въпреки тежките последствия за нея, представителите на бранша са категорични, че предпочитат да преглътнат финансовите загуби, отколкото да се изправят пред риска от претоварване на здравната система.

"Нашата основна задача е да опазим здравето и живота както на местните жители, така и на туристите. Затова в момента посещенията на Хаваите изобщо не са препоръчителни", казва Джон Монахан, който ръководи една от местните туристически агенции.