51 доказани нови случая на коронавирус са регистрирани у нас за последното денонощие, заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Направени са 1156 PCR изследвания, отчетоха от щаба.

Общият брой на заболелите от COVID-19 у нас е 1488 души.

11 са активните области в страната, а активните случаи - 1157.

Седем от новорегистрираните случаи са в София, 13 в Плевен, 12 в Пловдив, 4 в Кюстендил, по 2 във Враца и Перник. В Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора е регистриран по още един нов болен.

Още 9 души са заразени с COVID-19 в пловдивското село Брестовица, сред тях е и 9-годишно дете, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

С тях общият брой на болните е 22 души. Ромската махала в селото е под полицейска блокада, ситуацията е спокойна и не се предвижда карантина за цялото населенено място, стана ясно още на сутрешния брифинг.

Заразените медицински работници са с 9 повече, като общият им брой достига 164 души. Новозаразените са от Плевен и Видин.

Търсят се медици-доброволци, които да бъдат пренасочени към болницата във Видин, която изпитва недостиг на персонал, съобщи здравният министърът Кирил Ананиев.

Ръководството на болницата е направило преструктуриране на персонала, за да бъде осигурена работата в двете критични отделения - Неврологично и Кардиологично.

Излекуваните се увеличават с 23 души. Общият им брой е 266, те представляват 18% от всички случаи.

Турция лекува COVID-19 с пасивна имунизацияЛечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от COVID-19 пациент, който е вече с негативен резултат за коронавирус

Починалите за денонощието са четирима. Двамата от тях са от Ямбол, по един във Видин и Плевен.

310 души с коронавирус са настанени в болница, 38 от тях се намират в интензивни отделения.

Вчера за първи път във ВМА са набрали кръвна плазма от доброволци с антитела, съобщи ген. Мутафчийски.

Тя е влята на тежко болен с коронавирус, като тази сутрин той няма температура и е в добро състояние, посочи още лекарят.

"Това е първото подобно преливане на плазма у нас. ВМА е единственото лечебно заведение със собствена кръвна банка, така че се възползвахме от това, за да можем да удовлетворим искането на много излекувани доброволци с доказани антитела+, уточни генералът.

От три дни се готви тази процедура, прелятата плазма е прясна, а не замразена, което носи преимущества, според нас, каза още той и посочи, че трябва да бъдат изпълнени редица условия, за да се прибегне до този начин на лечение.

Маските не се носят, въпреки че са задължителни, и щабът ще обърне внимание на Министерство на вътрешните работи по-стриктно да следи изпълнението на тази заповед на министъра на здравеопазването, стана ясно още на сутрешния брифинг.