Денят на труда през 2020 г. ще се запомни с продължаващото разхлабване на мерките в страната, свързани с епиденията от коронавирус.

Ето и по-важното до този час:

Маските вече не са задължително, но само на открито

Отменя се задължителното носене на маски или други предпазни средства на открити обществени места.

Решението е взето след среща между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб, в рамките на която са били дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

Графика показва как вирусите се разпространяват в самолетаТази картинка може да ви накара да се почувствате по-добре от това, че си стоите у дома

Отпада забраната за посещения на природни паркове и планини

Забраната за посещения на национални и природни паркове и планини отпада. Това става със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Той е възложил на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места.

Няма да бъде пуснат обаче градският транспорт към такива места, както и лифтовете. Затворени остават хижите и туристическите обекти.

Столичани в повече

Близо 40 000 автомобила са напуснали София за денонощието. Върнатите коли са около 3 000-4 000, а гражданите, на които е отказано да излязат от столицата, са около 7 000-8 000. Това съобщи зам.-началникът на отдел „Пътна полиция” - СДВР Любомир Костадинов, цитиран от Нова телевизия.

„Движението се засилва. В четвъртък между 16 и 18:30 часа беше пикът на трафика по всички магистрали”, посочи Костадинов.

За сравнение на Великден столицата са напуснали 60 000 автомобила.

Последните данни

1555 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 1 май. През днешния ден са доказани още 14 нови случая, като 8 са в област Видин, по 1 в областите Пловдив, Ямбол и Сливен, и 3 в София. Лабораториите продължават да работят.

317 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. 43 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина: 776 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 779 на жени.

170 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Гейтс: Трябва ни ваксина в милиарди дозиТрябва ни ваксина с 70% ефективност, казва още той

По света

Вчера в САЩ бяха отчетени нови над 30 000 заразени с COVID-19. Днес те са над 17 хил., но по подадената информация към обяд местно време.

Другите големи огнища са в Русия и Великобритания, където от Worldometers отчитат 7933 и 6201 нови случая. Положителните проби в Испания и Турция са респективно 3648 и 2188, докато в Бразилия те са около 2000.

Общият брой на заразените с новия коронавирус по света вече е 3.36 млн. души, като увеличението вчера бе от 85 000 души.

Дневният рекорд бе поставен на 24 април – 105 000 души.