Индия ще удължи ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса с още две седмици. Това съобщи министър-председателят на страната Нарендра Моди, цитиран от Ройтерс. Властите обаче ще започнат постепенно разхлабване на мерките в регионите, където се отчита по-нисък риск от увеличаване на новите случаи.

Като част от усилията за по-ефективен контрол върху пандемията преди месец правителството стартира мобилното приложение Aarogya Setu (което в буквален превод означава Мост на здравето), разработено от Държавния център по информатика в страната и базирано на Bluetooth и GPS данни.

То отправя предупреждение до потребителите, ако са имали досег с други хора, които впоследствие са дали положителна проба за COVID-19.

От следващата седмица приложението ще бъде задължително за всички работещи индийци както в частния , така и в държавния сектор. Мениджърите ще бъдат отговорни да осигурят 100-процентово покритие на своите служители с новото приложение, съобщават от Министерството на вътрешните работи в страната.

За да бъде ефективно приложението, то трябва да е инсталирано на поне 200 милиона мобилни устройства, смятат неговите разработчици.

До този момент Aarogya Setu е свалено на около 50 милиона смартфона.

Умни камери ще следят за спазването на мерките срещу епидемиятаТърговските обекти, които се готвят за подновяване на работата след разхлабването на карантината, търсят технологични решения


Задължителното инсталиране на приложението за следене на COVID-19 обаче предизвика критики от страна на правозащитните организации, част от които смятат, че това създава огромни рискове за злоупотреба с личните данни на потребителите.

Държавните институции обаче са категорични, че личното "дигитално пространство" на гражданите няма да бъде застрашено, тъй като всички данни, събирани от приложението, са анонимни.

Населението на Индия е над 1.3 милиарда души. В момента това е страната с най-голям брой хора, поставени под карантина или други временни ограничения за придвижване.

Досега в страната са регистрирани 37 000 заразени с COVID-19, от които смъртните случаи са над 1 200.