И в днешния съботен ден хиляди хора решиха да напуснат София с личните си автомобили, въпреки че все още не е отпаднала забраната да се пътува извън областните градове и продължават да важат ограниченията, наложени със заповед на министъра на здравеопазването.

Служителите на МВР на контролно-пропускателните пунктове допускат пътувания само по основателни причини, но въпреки това все повече хора подават неверни данни в декларациите и се опитват да преминат през КПП-тата, предава БНТ.

И днес имаше колона за напускане на столицата към автомагистрала Тракия. Изчакването е около 40 минути.

Все още са в сила ограниченията за целта на пътуването. Това може да бъде работа, посещение за носене на лекарства на възрастен или болен човек, както и връщане на постоянен адрес.

При проверени над 55 000 декларации, в над 3 400 е установено подаване на неверни данни, твърдят униформените.

Много хора са подали информация за работодател, а дори нямат работа. 500 от тях дори са регистрирани като безработни.

Друга злоупотреба е изваждането на настоящ адрес на вила извън София.

От 3 май Витоша вече ще бъде отворена за столичани за разходка. Градският транспорт до планината обаче остава затворен.

Пътищата от Драгалевци до Морените и от Бояна до Златните мостове ще са затворени за автомобили между 11:00 и 14:00 часа. При разходка в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2.5 метра, хората да не се събират на групи и да не сядат по пейките и беседките.

Пикниците са разрешени, но само за членовете на едно семейство.

От утре ще бъдат премахнати и лентите в столичните паркове, ще бъдат отворени и по-малките паркове и градинки. Остават обаче правилата за посещение от 9:30 до 18:30 за родители с деца, а през останалото време - за спортуващи и собственици на кучета.