От утре (3 май) Националният оперативен щаб вече няма да провежда редовните си сутрешни брифинги. Информацията за развитието на кризата с COVID-19 у нас ще се разпространява от пресслужбата на Министерски съвет и останалите държавни институции, които отговарят за контрола на епидемиологичната обстановка.

"Все по-често започват да се чуват гласове на критика, че брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза", заяви тази сутрин ръководителят на пресцентъра на МС Севдалина Арнаудова. По думите ѝ медиите ще могат да задават своите въпроси за разитието на ситуацията директно към пресцентровете на съответните министерства и останалите държавни институции.

На днешния брифинг не присъстваха ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

От НОЩ съобщиха и за първия случай на починал лекар в България. Става въпрос за 43-годишна жена, която е работела в инфекциозното отделение на МБАЛ Сливен.

1594 са случаите на COVID-19 у нас

От данните на здравното министерство стана ясно, че за последните 24 часа (към 17:00 часа на 2 май) новите случаи са се увеличили с 39.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 72.

Най-много продължават да са заразените в София (729), следвани от Плевен (157) и Видин, където след рязкото увеличаване в броя на заразените през последните дни те вече са 125.

Огнища на зараза са областната болница, два от домовете за възрастни хора (в град Кула и с. Гара Орешец) и в център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания.

Във Видинската болница, където медиците не смогват да обслужват пациенти заради големия брой заразени сред самите тях, вече имат обещана помощ от колеги от други райони на страната.

От утре се отварят парковете и планините

От 3 май (неделя) отпада забраната за посещения на национални и природни паркове и планини. Ще бъдат отворени и марлките градинки в междублоковите пространства.

Достъпът до планините обаче ще става само с лични автомобили, градският транспорт до там няма да работи, за да не се допуска струпване на хора. Няма да работят хижите и лифтовете в планините.

В София екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от Драгалевци до Морените и от Бояна до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11:00 и 14:00 ч тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

При разходка в планината туристите трябва да спазват дистанция от минимум 2.5 м, а при разговори с други хора, да поставяте маска, шал или друго предпазно средство на лицето.

Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

От Столична община съобщиха още, че в неделя ще бъдат премахнати лентите в големите паркове, но отправиха призив към гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка.

Испанците се втурнаха масово да спортуват по улиците (ВИДЕО) Хиляди испанци излязоха по улиците в големите градове, след като правителството в страната разреши практикуването на спортни дейности на открито


Пандемията по света

3 350 224 души по света са се заразили с новия коронавирус, а в глобален план жертвите са 238 334, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Само в Европа заразените са най-малко 1 506 853, а починалите от COVID-19 са 140 260. Европа е и най-засегнатият от пандемията континент.

На първо място в Европа с най-много заразени се нарежда Испания - 215 216, а починалите там са 24 824.

По брой на починалите в Европа обаче води Италия с 28 236 жертви и 207 427 заразени.