В стремежа си да предотврати по-нататъшното разпространение на коронавирус пандемията, международното летище в Хонконг тества нова машина, която ефективно ще дезинфекцира пътниците от главата до петите.

CLeanTech действа като дезинфектант за цялото тяло, убивайки бактериите по телата и дрехите на пътниците.

Почистването, което отнема 40 секунди, използва антимикробното покритие на вътрешната повърхност на машината, както и дезинфекциращ спрей за „моментална дезинфекция“, според съобщение на летището.

Машината работи при „отрицателно налягане, за да се предотврати кръстосано замърсяване между външната и вътрешната среда.“ Всеки, който стъпи вътре, преминава през проверка на температурата.

В момента машината се използва от служителите на летището, които се грижат за здравето на пристигащите пътници, съобщава T+L.

„Безопасността и благополучието на персонала и пътниците на летището винаги са нашият първи приоритет“, посочват в изявление от аеропорта.

„Въпреки че въздушният трафик е повлиян от пандемията, ние полагаме усилия да гарантираме, че летището е безопасна среда за всички потребители. Ще продължим да търсим нови мерки за подобряване на работата по почистване и дезинфекция," казват още от летището.

Повече от 1000 потвърдени случая на COVID-19 са регистрирани в Хонконг, според университета Джонс Хопкинс.

В допълнение към машината, летището в специалния административен район въведе и други мерки за почистване, за да гарантира здравето и безопасността на пътниците. Разпръсква се невидимо антимикробно покритие във всички пътнически съоръжения, включително и върху повърхности с висока честота на докосване, като багаж например.

А почистващите роботи, оборудвани с ултравиолетова светлина и стерилизатори за въздух, работят в обществените зони. Те могат да стерилизират до 99.99 процента от бактериите във въздуха и на повърхностите за 10 минути.

Усилията за почистване идват на фона на силно възпрепяствания въздушен трафик заради разпространението на коронавируса, като вероятно ще са необходими и други промени, които да успокоят пътниците, които се осмеляват да летят.