Последният ден от дългия уикенд по случай Деня на труда предложи доста емоции на живеещите в условията на извънредно положение българи.

Денят започна с изненада. След като вчера правителството обяви, че спира ежедневните сутрешни брифинги на щаба, тази сутрин в 08.00 започна не само поредният брифинг, но в него взе участие и премиерът Бойко Борисов.

Генерал без униформа

Премиерът обясни решението си да се изправи през телевизионните зрители редом с ген. Венцислав Мутафчийски с нуждата да докаже, че няма разрив между правителството и щаба.

Щабът не е разформирован, от две седмици ме умоляват да спра гаврата на някои журналисти с тях, заяви той. Причината да се поиска промяна в начина на оповестяване на иформацията, според ген. Мутафчийски, е заради усещането на много от хората, че чрез брифингите се насажда страх.

Зрителите с изненада забелязаха, че председателят на Националния оперативен щаб е облечен с костюм, а не с военна униформа. Обяснението на премиера - и униформите трябва да се перат.

Заведенията отварят на Гергьовден, тогава падат и КПП-тата

На втория брифинг за деня Бойко Борисов обяви, че от новата седмица предстои разхлабване на мерките.

В празничния следобед на Гергьовден ще бъдат премахнати ограниченията за пътуване между областните градове. В същия ден ще отворят и заведенията с външни площи.

Те обаче ще трябва да спазват противоепидемични мерки, като разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2.5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство; обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице; да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

За посетители отварят и басейните, както и автомобилните и авио школите.

Детските градини обаче остават затворени

Няма съгласие за отварянето на детските градини и яслите, стана ясно още на брифинга днес. По въпроса се води спор между представителите на щаба, уточни премиерът Бойко Борисов.

Противник на разхлабването на тази мярка е ген. Мутафчийски, който се опасява от ново разгаряне на епидемията. Ще се наблюдава ситуацията в съседните държави, които разхлабват тази мярка, като след това ще се правят изводи за отпадането на тези ограничения у нас, уточни генералът.

Ген. Мутафчийски - герой за швейцарските медии

Военен хирург, изпълнил мисии в Афганистан и Ирак, е този, който ръководи борбата срещу коронавируса в София. Така България, която често е представяна като най-бедната страна в ЕС и със слаба здравна система, се справя по-скоро добре. Дори много добре, пише швейцарското издание Le Temps.

Ето как е представен началникът на Националния оперативен щаб и мерките на българското правителство:

Швейцарско издание: Военен хирург спаси България от коронавирусаВоенен хирург, изпълнил мисии в Афганистан и Ирак, е този, който ръководи борбата срещу коронавируса в София

Първата балканска страна, която регистрира 0 заболели за 24 часа

Добра новина дойде от Черна гора. В страната през последните 24 часа не е регистриран нито един нов случай на коронавирус и общият брой на заразените остава 322, съобщи Институтът за обществено здраве.