Армията ни никога не е била така модернизира. Въпреки нищожните приходи в бюджета, към днешна дата ние не сме съкратили нито един разход, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение във военния учебен център „Црънча” в Деня на българската армия.

Да са живи и здрави всички храбри българи. Храбри са и тези, които спазваха карантината вкъщи, защото те също допринасят, каза Борисов.

По никакъв начин обаче не е преминалата заразата. Новите заболели за последното денонощие са 69 припомни той.

Виждате, че всички, които пристигат от чужбина разнасят вируса. Как ще заработи туризмът при това положение, попита той. Нищо не е преминало и нищо не се знае как ще се развие. Щабът обаче утре ще говори повече по този въпрос.

Днес има рекорд по починали в Европа – 30 000 души, каза Борисов (бел. ред. Вчера Великобритания се превърна в първата страна в Европа с над 30 000 смъртни случая).

При нас всяко едно разхлабване е вследствие на дълго работене със специалистите. Разхлабваме само в тези части, в които като гражданско общество сме дисциплинирани.

69 нови случаи на COVID-19 у нас за последното денонощиеЗа последните 24 часа има установени четири нови случаи на деца, които са на възраст между 2 и 15 години

Огромна част от производствата работят и в момента. Самите собственици на предприятия трябва да предприемат спазването на мерките да бъде задължително условие. Трябва да свикнем да живеем с това. Ние трябва да свикнем да живеем с това. Нищо не сме разхлабили допълнително, което да промени рамката на карантината.

Това, че позволихме индивидуалното спортуване и ползването на планините са мерки, които касаят психическото и физическото здраве.

Още нищо не сме разхлабили, което да донесе пари в бюджета. Разхлабваме само това което да донесе повече сила, здрав дух и възможност хората да не усещат карантината така. Мисля, че България е с най-либералните мерки, каза премиерът.

Извънредното положение ще бъде прекратено и заменено със закона за санитарните мерки. Вчера внесохме закона в парламента и обяснихме какво включва той. В петък е заседанието на парламента, заяви премиерът.

Ако се стигне до ново ескалиране в броя на заразените, затваряме всичко отново, както в момента квартал „Райна Княгиня“ в Ямбол е затворен.

Ако успяваме да държим тези нива, за да позволяваме на хората да минават по-лесно през тази зараза, е само поради това, че бързо на място затискаме проблема.

Неразумни хора от Холандия обаче дойдоха и разнесоха заразата с два, три полета. Това е недисциплинираност и това е даже престъпно да отидеш и да заразиш цял квартал. Ние обаче нямам как да забраним на българите да влязат в България.

Полицията, която махнахме от КПП-тата в момента, ще я използваме като ресурс да охраняваме по-добре старческите домове и струпване по махалите, където най-безотговорно разнесоха заразата. Ако не бяха те, ние сега щяхме да се движим на ниво от 20-30 нови случая на ден. Те ни привнесоха тази по-голяма бройка нови случаи, каза Борисов.

Ако продължим да сме дисциплинирани и да спазваме мерките, всичко ще е наред, допълни той.

Продължаваме да бъдем без заплати и не е честно, защото работим повече от когато и да било. Моят пресцентър е без заплата втори месец, началникът на кабинета също, каза Борисов.

Борисов честити празника и на върховния главнокомандващ. По отношение на изказването на президента Румен Радев, че стабилна държава не се гради в условия на страх, той заяви, че това вероятно е упрек към Владимир Путин, защото той е направил така че в Русия да живеят със страх, тъй като там има 10 000 заразени на ден, а премиер и министри са в болница. Или пък е упрек може би към Борис Джонсън, Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Макрон, Конте и цялата Европейска комисия, която всеки дава заразените и починалите, каза още Борисов.