Българската икономика ще се свие със 7.2% през 2020 г., посочва в своята пролетна макроикономическа прогноза Европейската комисия.

В началото на пандемията от COVID-19,икономическите условия в България бяха благоприятни. Икономиката нарасна с 3.4% през 2019 г. като това бе пети пореден стабилен ръст на БВП, което се дължеше основно на ръста в потреблението на домакинствата. Тази положителна тенденция обаче беше прекъснат от заразата от COVID-19.

От ЕК очакват БВП на България да се свие с над 7% през 2020 г. в голяма степен вследствие от неблагоприятния ефект от предприетите мерки за ограничаване на заразата след обявяването на извънредно положение на 13 март 2020 г., се казва в доклада.

Секторите които пострадаха пряко от тези мерки (търговия на дребно, транспорт, хотели и ресторанти, изкуство и развлекателна индустрия) се смята, че действат с около 30-40% от капацитета си, като негативният ефект се очаква да се пренесе и в други сфери на икономиката.

От ЕК очакват възстановяване на икономическата активност през втората половина на 2020 г. с постепенното вдигане на ограниченията. Местното търсене се очаква да се засили през третото тримесечие и би трябвало да продължи да расте през четвъртото.

Безработицата се очаква да скочи до 7% през 2020 г., след като достигна историческо дъно от 4.2% през 2019 г. Прогнозата е за частично възстановяване на заетостта през 2021 г. като безработицата се очаква да намалее до над 5%.

Горанов: Няма нужда от удължаване на извънредното положениеПравителството взе решение, че няма да предлага удължаване на извънредното положение след 13 май

Инфлацията при потребителските цени в България се очаква падне от 2.5% през 2019 г. до 1.1% през 2020 г. и да остане на това ниво през 2021 г. Това може да се обясни до голяма степен със значителния ефект от срива в цените на петрола. Основната инфлация се очаква да намалее до 2% през 2020 г., отразявайки по-ниските цени при неенергийните промишлени стоки и забавянето в инфлацията в сектора на услугите, посочват от ЕК.

От комисията прогнозират, че българската икономика ще отбележи ръст от 6% през 2021 г.

От ЕК също така очакват увеличение на държавния дълг като процент от БВП до 25.5% през тази година година спрямо 20.4% от БВП през миналата и ниво от 25.4% през следващата година

Икономиката на Европейския съюз ще се свие със 7.5% през 2020 г., тъй като пандемията от коронавирус носи най-голямото икономическо сътресение от Голямата депресия през 30-те години на миналия, според прогнозата на Европейската комисия.

Това е първата прогноза на комисията, откакто страните в Европа въведоха мерки на блокада с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

През февруари от ЕК очакваха 1.4% ръст на БВП на ЕС за тази година.

“Непосредственият спад ще бъде много по-тежък за световната икономика, отколкото финансовата криза, степента на ефекта ще зависи от развитието на пандемията, нашата способност безопасно да възобновим икономическата активност и възстановяването след това,” заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.