При нарастване на новозаразените до над 100 души на ден в продължение на около три дни, ще пристъпим към ново затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това заяви в предаването "120 минути" по bTV ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"В Германия има точен критерий - при достигане на 100 новозаразени на 100 000 души населениеа за една седмица, може да се затегнат мерките. За България това означава около 300 души на ден, или над 2000 за седмица. Това е непоносимо за нашата здравна система. Ние не можем да издържим на подобен натиск. За това възприехме модела на Израел - 100 души на ден за около три дни. Тогава ще пристъпим към затягане на мерките", обясни ген. Мутафчийски.

По думите му обаче е важен не само броят на болните, но и възможностите на здравната система.

"Имаме над 380 души настанени в болница - никога не сме стигали този брой. Нарастват и болните в интензивните отделения", заяви ръководителят на НОЩ.

В студиото той отговаряше на въпроси на деца по различни теми, свързани с коронавируса. Някои от тях го попитаха дали той самият се страхува от коронавируса и коя униформа предпочита - генералската или лекарската.

"По удобно се чувствам в лекарските ми друхи. Това е ежедневието ми от 30 години насам и там се чувствам в свои води. По стечение на обстоятелствата съм и военен лекар и генерал, с което съм горд. Но точно сега се чувствам повече генерал, отколкото лекар. Защото работата ми е повече организаторска и като командир на един щаб, отколкото като лекар", каза ген. Мутафчийски.

Той заяви, че се страхува от коронавируса като всеки човек.

"Съжалявам за децата, които са подложени на това изпитание, без да могат да разберат истинския му смисъл. Със сигурност и техните баби и дядовци страдат за тяхната любов и тяхната прегръдка. Надявам се всичко това скоро да приключи, но изходът зависи от всички нас - дали сега ще покажем самодисциплина, когато вече можем да ходим почти навсякъде или ще изпаднем в плен на хедонизма", каза още той.

Все пак той посъветва бабите и дядовците да използват предпазни средства, когато общуват с децата, както и да избягват прегръдките и целувките. На въпрос кога ще бъдат отворени яслите и детските градини, той отговори, че в момента щабът проучва опитът на държавите, в които те вече работят.

"За детските градини вече имаме известни практики по света и ние внимателно следим как се развиват нещата. До две седмици ще имаме окончателно решение", заяви ген. Мутафчийски.

С още 10 се увеличиха случаите на COVID-19 у нас 1965 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб


Имаше и деца, които го попитаха кога ще могат да практикуват любимите си спортове.

"В момента се изработва механизъм, по който да започне трениворъчният процес на футболните отбори. Ще проследим как ще се провежда шапмионатът в Германия. Той ще бъде възобновен от средата на месеца", заяви ръководителят на НОЩ. И обясни, че индивидуалните спортове не крият такъв риск, както отборните, в които се стига до физически контакти.

"В басейните се ползват дезинфектанти, така че във водата не могат да се разпространяват вируси. В съблекалните обаче трябва да се спазват противоепидемичните мерки", каза още ген. Мутафчийски.

На въпрос дали не беше твърде внезапно отхлабването на мерките в България, той обясни, че те са били въведени, за да няма такъв бум на заразените, какъвто имаше в други страни.

"Успехът на България се дължи на факта, че мерките бяха наложени навреме и в разумен размер. Сега вече хората имат "рефлекс" да се пазят, да носят маски, да поддържат дистанция, да пазят възрастните хора и т. н. Здравната ни система тогава беше абсолютно неподготвена. Сега тя е доста по-подготвена и няма нищо общо с това, което беше", каза още Мутафчийски.