Общо 16 милиона лева ще получат рибарите и преработвателите на рибни продукти в България като компенсация за щетите нанесени от коронавируса. Това съобщи на извънреден брифинг днес министърът на земеделието Десислава Танева.

Парите ще са част от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство и ще бъдат разпределени за компенсация на временното спиране на дейността на риболовните кораби и временното намаляване на отглеждането и преработката на аквакултури.

По данни на агроведомството от началото на извънредното положение има 37% спад в броя на корабите, които излизат на риболов и 70% спад в количеството уловена и разтоварена риба.

Около сто риболовни кораба ще се възползват от помощта. Това са съдовете, които са на светло в бранша. Малките риболовни лодки, които имат под 120 обявени риболовни дни, няма да могат да кандидатстват за тези пари. 40 на сто е спадът в търговията с риба за последните два месеца, казаха още браншовиците, според които това е навременна мярка и ще спаси сектора.

До края на май ще започне кандидатстването за парите с идея те да бъдат изплатени до края на юли, каза още министър Танева.

Гърция реши окончателно да отвори ресторантите от 1 юниПравителството разглежда възможността търговските центрове да отворят една седмица по-рано, на 25 май. До края на месеца ще отворят и ателиетата за татуировки. Фитнесите се планира да заработят чак на 29 юни


По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на организации в сектор „Рибарство и аквакултури“.

По време на срещата представителите в сектора посочиха пред премиера Борисов, че помощта ще подкрепи рибарите, които са пострадали от кризата и не са излизали за улов по време на извънредното положение.

Браншовите организации заявиха, че има интерес от търговските вериги към тяхната продукция вследствие на приетото постановление за регионална продукция в обектите и допълниха, че вече се усеща ефектът от мярката, съобщиха от правителствената пресслужба.