Над 200 археологически обекта на открито с паметници от антични времена възобновяват работа от днес в Гърция в рамките на постепенната отмяна на строгите ограничителни мерки, въведени за предотвратяване на разпространението на инфекцията от коронавирус, съобщи гръцкото министерство на културата и спорта, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това е първа стъпка по възобновяване на работата на цялата културна инфраструктура на страната. Обектите ще работят с удължено работно време през лятото - от 8 до 20 часа, при спазване на всички необходими хигиенни мерки в съответствие с инструкция на Националната система на здравеопазване.

Това включва спазване на социална дистанция от 1,5 метра между посетителите, допускане на определен брой хора на обекта в зависимост от площта му, маркиране на безопасни маршрути, разделяне на входа от изхода. Ще се прилагат и специални правила за обработване на тоалетните. На посетителите и служителите се препоръчва да използват защитни маски и спиртен разтвор на антисептик.

Министерството на културата напомни, че музеите, които имат закрити помещения, трябва да възобновят работа на 15 юни с аналогични хигиенни мерки.

Разрешават се пътуванията почти из цялата страна. От днес са разрешени пътуванията на гръцки граждани в континенталната част на страната, а също до островите Крит и Евбея. Що се отнася до другите острови, забраната за пътуване до тях ще отпадне на 25 май.
От днес се възобновяват учебните занятия в първи и втори курс на лицеите и гимназиите. Учениците от третите курсове започнаха занятия на 11 май. Началните училища и детските градини засега остават затворени.

Гърците излязоха по плажовете, спазвайки социална дистанция Гърците масово излязоха по плажовете на южната ни съседка, които от днес са отворени за посетители

Отварят се и големите търговски центрове в Атина, където ще се спазват строги мерки за броя на посетителите, които едновременно се намират в магазина.

Разрешава се да има един купувач на 20 квадратни метра търговска площ.

От днес отново се откриват също басейни, спортни площадки, гимнастически зали и клубове за спортисти. Възобновяват работа и ботаническите градини и зоопарковете.